e

Friday, September 6, 2013

Akibat Bau Durian, Gempar Di Australia, Disangka Kebocoran Gas

Kecoh di Australia, bau durian disangka kebocoran gas 

Petugas keselamatan dan kecemasan bangunan di Sydney menjadi gempar berikutan ketibaan durian di Harbour City kerana menyangka tempat itu mengalami kebocoran saluran gas apabila terhidu bau yang pelik.

Mujurlah petugas pertanian Malaysia berjaya meyakinkan mereka bahawa bau yang mereka terhidu itu sebenarnya adalah bau durian, bukan gas. 

Pengarah pertanian di Konsulat Malaysia Muhammad Rudy Khairudin Mohd Nor berkata 'bau gas' yang mereka terhidu itu berlaku apabila petugas pertanian Malaysia membuka 10 pek durian 'Musang King' dan 'D24' pada 2 petang untuk urusan ujian makmal di pejabat CBD mereka di Sydney. 

"Bau durian yang kuat itu memasuki sistem pengalih udara dan merebak ke pejabat lain yang terletak di sebelah pejabat kami di tingkat 15 Bangunan Market St. "Petugas di pejabat bersebelahan, semuanya orang kulit putih, menjadi gempar kerana menyangka berlaku kebocoran saluran gas...mereka menghubungi unit kecemasan. 

Dalam hanya beberapa minit, semua penghuni di tingkat itu dipindahkan," katanya. 

Muhammad Rudy berkata petugas keselamatan dan kecemasan bergegas ke tingkat 15 untuk menyiasat dan setelah agak berputus asa, mereka menghubungi pihak konsulat untuk mendapatkan jawapannya. 

"Kami menjelaskan bahawa bau itu sebenarnya bau durian. Para pegawai berkenaan terperanjat dan hairan kerana baunya seperti gas. Bagaimanapun, mereka yakin dengan penjelasan yang diberi setelah kami tunjukkan kepada mereka buah berkenaan dan baunya," kata beliau — Malaysiakini

(gambar sekadar hiasan)

12 comments:

 1. Nampak tak durian memang bau dia mengancam. Sedap.

  ReplyDelete
  Replies
  1. haha.. itu kita.. bg org putih, mcm haram.. hehe

   Delete
 2. Musang king dan D24..durian paling best tu..

  ReplyDelete
  Replies
  1. hehe.. teringat durian crepe lak.. bestnyee klu dpt mkn skrg

   Delete
 3. Replies
  1. mat salleh really dont like it.. haha.. ok, Zam dh terjah!

   Delete
 4. Bestnya durian.. Teringat durian crepe.. Pun best!

  ReplyDelete