Pages

Tuesday, September 16, 2014

Ikan Talapia Bakar Untuk Santapan Hari Ini

Assalamualaikum dan selamat malam. Hari ni merupakan hari ke empat Zam di Kota Bharu. Macam biasa, asal balik ke kampung halaman, macam macam menu menarik boleh dicuba. Contohnya tengah hari tadi, kami sediakan ikan talapia bakar ini untuk makan tengah hari. Pakcik yang menjadi guru di kawasan pendalaman Pahang yang bawakan ikan ini, yang diternak di dalam sangkar sungai. Alhamdulillah, ikan ni tak ada bau yang tak menyenangkan.


Istimewanya cara masakan kali ini, dengan menggunakan dapur tanah liat yang khas dibuat untuk tujuan memasak secara membakar ni. Walaupun ada dapur gas dan pemanggang ajaib, kaedah lama ini juga yang menjadi pilihan. Daun yang digunakan tu, ialah pucuk daun kunyit.



Sebenarnya, ini kali pertama Zam makan ikan talapia bakar. Kalau yang digoreng, dimasak lemak, biasa dah.. :)

3 comments:

  1. family Misaki suka makan ikan nih.. even sedap.. ikan yg tak pernah makan and ikan besar2 nih tak lalu nak makan.. (sori sori) TT^TT
    except ikan keli, ikan kembong, ikan bilis XDD aahahahaha

    ReplyDelete