e

Thursday, July 9, 2009

Inilahhhhhhhh barisan kitaaaaa (Update)


Berbaris sebelum masuk ke dlm kuali hahahaha


Hehe
Baru je aku sebut mengidam nk mkn ketam nipah Sabtu lepas
Alih2 hari ni housemate bawak balik ketam bunga dr Lundu
Ape2 ajelah, janji ketam
Kebetulan dia baru blik dr selesaikan kes kat sana
Area tu mmg tengah musim ketam skrg ni
Mase beli, ketam2 ni hidup lg, belum sempat letak ais pun
Alhamdulillah, rezeki :)

Mcm biasa, akulah yg kene masak ketam2 tuh
Langkah pertama, cari resepi kat tenet
Ambil yg mudah2 je
Pastu, telefon Ma di Serdang, tanya mcm mn nak siang ketam
Aku dah lupa hehe

Disebabkan dah lama tak masak best2, dapur aku mmg tak de bahan nak masak ketam tu
Org bujang biasalah masak bende2 simple jek
Jadi aku ke kedai utk beli bahan2 yg patut



Ha... makcik2 kat luar sane mesti tak heran dgn ape yg Zam nk masak
Menengokan bahan2nye aje mesti diorang dpt agak dah
Haa.. ni percubaan pertama Zam nih



Ketam Masak Cili

Mulanya risau gak kot housemate tu kata tak sedap
Apepun mmg aku tunggu dia makan dulu, & tengok responnya
Tp bila berselera je dia makan,
baru la aku berani makan
a ah la
SEDAPPPPPPPPPP




Malam berikutnye, aku masak ketam ala Chinese style.. Goreng dgn halia, bawang putih, telur & sedikit kicap. Kredit untuk Ch'ng yg bg resepi nih.

Tengoklah, siapa yg datang bertandang dua malam berturut2 mase aku dok goreng ketam. Amboi
Sebelum2 ni aku goreng pusuk je, tak penah pulak kau datang



Sorrylah ye, ketam ni tak leh bg kat kau,
cume pusuk mentah je aku dpt bg ye kucen :p

2 comments: