e

Monday, April 30, 2012

Kerjaya: Syarat Untuk Menjadi Pramugari & Pramugara


Mesti ada di kalangan anda yang yang berminat & bercita2 untuk menjadi seorang pramugari atau pramugara. Jadi khas untuk anda, Zam nak kongsikan informasi mengenai syarat2 asas yang diperlukan untuk menyertai kerjaya ini~ Jom tengok ;)

  1. Meminati profession ini
  2. Warganegara Malaysia, berumur antara 18 – 30 tahun semasa tarikh temuduga.
  3. Lulus SPM / setaraf yang diiktiraf oleh Kerajaan Malaysia serta lulus dalam Bahasa Malaysia, Bahasa Inggeris, Matematik dan 3 subjek lain yang diambil dalam satu peperiksaan.
  4. Menguasai Bahasa melayu & Bahasa Inggeris
  5. Mempunyai pengetahuan am mengenai negara.
  6. Mampu berkomunikasi dengan baik
  7. Memiliki personaliti menarik
  8. Bersopan santun & mesra
  9. Memiliki ketinggian 157 cm (wanita) dan 165 cm (lelaki)
  10. Penglihatan yang baik
  11. Memiliki keberanian dalam penerbangan
  12. Cergas
Dr. Mohd Yahya Mohamed Ariffin
Ketua Jabatan & Pensyarah Kanan Pengajian Media,Fakulti Sastera & Sains Sosial
Universiti Malaya


ENTRI2 BEST!
CARA UNTUK MENJADI LELAKI KACAK
PELUANG UNTUK MEMENANGI LAPTOP, IPAD & IPHONE!
WANG TUNAI RM5000 UNTUK BLOGGER!!

26 comments:

  1. Hehhehe pernah dapat offer... Tapi maluuuu hehhehehehe so tak pergi la.. =)

    ReplyDelete
  2. ukur tinggi je pun dah tak lepas..hahaha..

    ReplyDelete
  3. Cita-cita dah ada tp tinggi x cukup

    ReplyDelete
  4. dan saye rasa muka pon memainkan peranan . kacak dan cantik . baru passangers pon sng hati :D

    ReplyDelete
  5. laaaa... smpi umur 30 je ke?? sempat lagi tak ni..

    ReplyDelete
  6. dpt gk tp pk2 blek, xmo lah...hehe ^_^

    ReplyDelete
  7. alamak! terlebih tinggi lah.. tak layak lah nampaknya... hahaha

    ReplyDelete
  8. tinggi dah lepas sangat. tapi naik flight pun tak pernah. hihi :)

    ReplyDelete
  9. teringin nak jadi mmg cita2 dari kecik tp now terpakse habeskan diploma teknologi makmal perubatan hmm alahai..

    ReplyDelete
  10. nak apply!!!!!!
    tapiii.....xleh kot cz bekasan xcdent..dah tempang... ;'(

    ReplyDelete
  11. Nak tnya ! sya baru b'umur 13 taun . sya minat nak jadi pramugari nie semsa umur sya 11 taun . sya nam tanya .. kalo tinggi perempuan tu melebihi 157 cm boleh d terima x ???

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti tinggi at least 157 cm, tak boleh kurang, kalau lebih 157 cm takpe sebab syarat dia mesti lebih 157 cm.

      Delete
    2. mesti tinggi at least 157 cm, tak boleh kurang, kalau lebih 157 cm takpe sebab syarat dia mesti lebih 157 cm.

      Delete
  12. Boleh terima kot.. herm aq mata rabun.. dpt x erh jd pramugari.. gigi aq xlawa do dot x erh jd pramugari!.. mcn mne nx dafdar jd pramugari?

    ReplyDelete
  13. Boleh terima kot.. herm aq mata rabun.. dpt x erh jd pramugari.. gigi aq xlawa do dot x erh jd pramugari!.. mcn mne nx dafdar jd pramugari?

    ReplyDelete
  14. Certificated Airlines Preparatory Training Course
    3 month
    (January Intake) 2014

    WHY YOU NEED TO SIGN UP FOR THE COURSE?
    *90% wider opportunities during interview.
    *Financial Loan Provided.
    *Huge career progression in airlines.
    *We guide & create you to become potential candidates.
    *CLASS CONDUCTING BY A GROUP OF EX CABIN CREW/PRESENT CREW & EXPERT INSTRUCTOR FROM VARIOUS AIRLINES.
    *and many more...

    ReplyDelete
  15. EDU EMPIRE
    03 62635554
    contact_eduempire@yahoo.com.my
    fb page:Edu Empire Recruitment

    ReplyDelete
  16. Certificated Airlines Preparatory Training Course
    3 month
    (January Intake) 2014

    WHY YOU NEED TO SIGN UP FOR THE COURSE?
    *90% wider opportunities during interview.
    *Financial Loan Provided.
    *Huge career progression in airlines.
    *We guide & create you to become potential candidates.
    *CLASS CONDUCTING BY A GROUP OF EX CABIN CREW/PRESENT CREW & EXPERT INSTRUCTOR FROM VARIOUS AIRLINES.
    *and many more...

    ReplyDelete
  17. Certificated Airlines Preparatory Training Course
    3 month
    (January Intake) 2014

    WHY YOU NEED TO SIGN UP FOR THE COURSE?
    *90% wider opportunities during interview.
    *Financial Loan Provided.
    *Huge career progression in airlines.
    *We guide & create you to become potential candidates.
    *CLASS CONDUCTING BY A GROUP OF EX CABIN CREW/PRESENT CREW & EXPERT INSTRUCTOR FROM VARIOUS AIRLINES.
    *and many more...

    ReplyDelete
  18. Certificated Airlines Preparatory Training Course
    3 month
    (January Intake) 2014

    WHY YOU NEED TO SIGN UP FOR THE COURSE?
    *90% wider opportunities during interview.
    *Financial Loan Provided.
    *Huge career progression in airlines.
    *We guide & create you to become potential candidates.
    *CLASS CONDUCTING BY A GROUP OF EX CABIN CREW/PRESENT CREW & EXPERT INSTRUCTOR FROM VARIOUS AIRLINES.
    *and many more...

    ReplyDelete
  19. Certificated Airlines Preparatory Training Course
    3 month
    (January Intake) 2014

    WHY YOU NEED TO SIGN UP FOR THE COURSE?
    *90% wider opportunities during interview.
    *Financial Loan Provided.
    *Huge career progression in airlines.
    *We guide & create you to become potential candidates.
    *CLASS CONDUCTING BY A GROUP OF EX CABIN CREW/PRESENT CREW & EXPERT INSTRUCTOR FROM VARIOUS AIRLINES.
    *and many more...

    ReplyDelete
  20. aku mau joint ni ! ada sesiapa boleh ajak aku ker p jabatan2 yg tertentu untuk jadi pramugara ni? please ! aku minat sgt jadi pramugara ni

    ReplyDelete
  21. saya sekarang sedang menyambung pelajaran dalam peringkat ijazah di sebuah universiti kerajaan. masa form 5 dulu, sbjek matematik saya teruk, bolehkah saya join utk intake ni? sbb syarat laiin saya rsa dah ckup kcuali matematik itu. mohon pencerah... boleh rply ke emel saya di james_elly193@yahoo.com. tq

    ReplyDelete
  22. Replies
    1. pm me at facebook k. meain aina. thanks :)

      Delete