e

Wednesday, February 20, 2013

Kenapa Sesuatu Akaun FB Boleh Dianggap Palsu?


 
Sebelum status diatas diupdate oleh Zam tadi, Zam memang pernah terfikirkan perkara yang sama sejak dulu. Ia mungkin satu teori, tapi Zam pernah ditanya oleh seorang rakan di FB, adakah gambar wajah/avvy yang Zam gunakan sekarang adalah gambar Zam sendiri. Itu yang Zam dapat idea untuk tulis entri ini. Korang rasa, agaknya kenapa soalan seperti itu boleh timbul ye, sedangkan sah-sah itu adalah gambar wajah kita? Pendapat Zam sendiri, seperti printscreen diatas. Ada logiknya?
 
Huraian untuk teori Zam:
 
Satu gambar avvy + tak ada gambar diri sendiri yang lain dimuatnaik = pemahaman orang lain bahawa kita ini telah mencuri gambar orang & menjadikannya sebagai gambar avvy sendiri di FB..
 
Apapun, ia hanya sekadar pendapat.. Zam menulis sedemikian kerana Zam sendiri jarang memuat naik gambar sendiri di FB, & akhirnya ditegur oleh seorang rakan  yang bertanyakan seperti diatas .Mungkin kerana itu, Zam dianggap menggunakan gambar orang lain sebagi avvy FB. Plus, Zam merujuk perkara ini mungkin banyak terjadi kepada lelaki :)
 

11 comments:

 1. malu nk tepek muka sendiri kat wall setiap hari ... nk jauhi dari maksiat mata... hehehh **pSss .. jmpt join GA yana ^^

  ReplyDelete
  Replies
  1. lain akaun, lain ceritanya, ye tak.. hehe.. btw insya Allah Zam akan join ;)

   Delete
 2. mungkin org yg bertanya tu pernah kena tipu kot..

  ReplyDelete
 3. dalam fb macam2 boleh berlaku. saya sendiri upload pic yang nampak muka setengah2 ja..atau yg samar2 sikit.pernah letak pic kartun juge. yang lain dah buat private.yang boleh tgk cuma yang mahram saja.

  ReplyDelete
 4. tahu tak macammana nak delete pic profile yang kite letak kat acc google tu? syukran :)

  ReplyDelete
 5. Bukan semuanya palsu. Ada individu yang memang jenis tak suka upload gambar. Arol pun dah lama tak upload gambar, guna gambar Google jek. Hehehe. :D

  ReplyDelete
 6. Hehe..saya tak letak gambar betul..tapi kawan-kawan selalu tag gambar saya..jadi tak tahu nak cakap, mungkin ada, tapi sesetengah daripadanya.

  ReplyDelete
 7. Kalau saya malu nak upload gambar kahwin. Tak buat besar-besaran pun. Rumah kampung je. Tapi tak tahulah orang lain.

  ReplyDelete
 8. risau jugak tertiba pic kita org lain ambik buat akaun.....

  ReplyDelete