e

Thursday, April 11, 2013

Ini PUKONG, Bukannya Penderaan Bayi



Zam tiba-tiba tertarik untuk menulis entri tentang gambar diatas, memandangkan ia adalah satu info baru yang sangat jarang diketahui oleh kita. Apapun sebelum itu, nak dijadikan cerita, sebenarnya gambar di atas telah disebarkan di FB dengan dakwaan bayi tersebut telah didera. Maka ramailah pemilik akaun FB yang tampil membetulkan dakwaan tersebut, dengan menerangkan bahawa gambar diatas ialah teknik menidurkan bayi yang dikenali sebagai PUKONG- amalan tradisi masyarakat Banjar, dan bukannya penderaan!

Keistimewaan PUKONG: Dari kebanyakan komen yang Zam baca, teknik PUKONG ini digunakan untuk menidurkan & disamping dapat membantu menenangkan anak yang kuat menangis.& kaedah ini didapati memang berkesan.

Jom baca antara komen mereka di sini:

"Ni ke dera??? Ni pukong la.. Salah satu kaedah tdo.. Mak long sy org banjar.. 10 org anak dia semua tdo mcmni.. Dlu kecik2 takt jg tgk.. Tp baby lg selesa xde masalah tdo tsekat pernafasan"- NNG

"kami 10 beradik semua mak tidokan cara pukong..anak2 saya pun mak tidokan cam gini...klu tido camni lg lena baby tido...dlm pic ni cara ikat x brp nk kemas...klu mak sy ikat mmg ikat kemas2....muka jd bulat n geram jer tgok..cute jer baby tuu....."- HZ

"ni bukan mdera....tp ni adat org tua dulu2 mbuai anak.ia di panggil pukung dlm buai.tp...baby bru lahir x di benarkan dgn cara ni.krana tulangnye masih lembut.tp....baik utk budak setahun ke atas...sbb cara ni lah mak saya...mbesarkan 10 anak2nye.smua hdup..sht...lg."- CT


Tentu ramai pembaca yang tahu mengenainya kan. Apapun, jangan main belasah cuba je ya jika tak pernah buat. Bertanyalah pada orang yang lebih arif & mahir :))

PS: Lain kaum, lain adat budaya & amalannya. Dan banyak info baru yang berguna yang tidak kita tahu yang boleh kita dapat dengan mempelajari adat kaum lain, kan? 

20 comments:

  1. Kalau Zam tak kongsi pasal ni Mieza pun ingat kes dera gak nih.. Huhu~~Pukong rupanya..

    ReplyDelete
  2. haah. mak kita pun ckp ni kaedah org banjar menidurkan baby. baby tido spt dlm keadaan duduk.

    ReplyDelete
  3. baru tahu tidur macam nie sebab saya bukan orang Banjar....sharing is caring....hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zam pun tak tahu mulanya.. skrg dh :)

      Delete
  4. owhh, bru tahu.. bgus2!! nice shraing zam! xrmai yg slah fhm nti.. hohoho

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah.. appn info mnrik, jd Zam kongsikan :))

      Delete
  5. baru tahu.... hooo nampak sangat leeza ni cetek ilmu. heeeeeee

    ReplyDelete
  6. huhu first time dgr pasal pukong ni..kalu xtau mmg egt kes dera ni..err

    ReplyDelete
  7. cian juga tengok baby tu tido cam tu..hihi...adat melanau tak de yang cam nie..hahaha...apa2 pun terima kasih keran bagi info..hihi

    ReplyDelete
  8. fuhh ingt kan bayi tu kena dera. tu la.. sbb sya xbaca habis entry ni

    ReplyDelete
  9. saya pun keturunan banjar juga. tapi 1st time dengar pasal PUKONG ni. tapi biasanya family saya dulu time ada anak kecik. mereka akan di BEDONG. Lebih kurang seperti diatas. cuma bezanya bayi dibalut dari kaki hingga ke bahu sahaja. tangan dan kaki diluruskan kemudian dibungkus ala2 membungkus popia gitu.

    ReplyDelete
  10. oh... baru deno tahu... selama ni tak pernah dgr pun pukong ni..

    ReplyDelete
  11. pukong... first time tau... thanks sebab berkongsi...

    ReplyDelete
  12. eh yeke.hahaha atok sy org banjar pn xd tdokan sy cmni. bru sy tau ni.hahaha :D thanks share zamani :)

    ReplyDelete
  13. First time akak tengok dan tahu. Maknanya, baby atau kanak2 tu tidur duduklah yer...?

    ReplyDelete
  14. assalamualaikum zamani...yer la baru pertama kali tahu...:)

    ReplyDelete