e

Tuesday, June 18, 2013

Jus Roselle Buatan Sendiri



Assalamualaikum & selamat pagi :) Pulang ke kampung bercuti panjang baru-baru ini, Zam terjumpa beberapa biji buah roselle yang tumbuh di halaman rumah seperti kuntuman bunga. Tiba-tiba terfikir untuk mengetahui cara membuat jus darinya, Zam terus mencari maklumat di Google. Terjumpa info di JUICE CAFE & CAKES, jadi Zam cuba menghasilkannya sendiri biarpun hanya dari beberapa biji buah yang ada. Hasilnya, seperti dalam gambar di bawah. Memang menjadi, & rasanya seakan-akan air Ribena. 



Pada mereka yang menanam pokok ini & ingin mencuba resepinya, boleh hit di sini. Kredit kepada JUICE CAFE & CAKES.

19 comments:

  1. pernah rasa ada kakak kat office lama dulu buat jem rosselle...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang jem tu, Zam teringin nak rasa sb blm pnh cuba lg

      Delete
  2. dlu mak pernah tanam pokok roselle..alhamdulillah..dapat makan satu family..terutama buat jus n jem..

    ReplyDelete
    Replies
    1. fuh.. mesti bnyk buah roselle sampai dpt dmkn 1 family.. Zam ni harap pd buah yg sikit ni je lah.. hehe

      Delete
  3. assalamualaikum..salam ziarah!
    http://supplementforall.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam~ thanks 4 coming! ;)

      Delete
  4. solehah pn ske air roselle cmni.sdap je,tp manis sgt.kna minum air masak lps tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sma kes mcm zam ar masa buat hari tu.. terletak banyak gula..

      Delete
  5. sedapnya roselle. tapi masam skit lah kan

    ReplyDelete
  6. baru je buat semalam . tanam dekat rumah . sedap .

    ReplyDelete
  7. bapak mertua selalu buat... kak mia tinggal minum je... hehehe

    ReplyDelete