e

Friday, October 11, 2013

Jika Salah Cara Tegur, Anda Sebenarnya Menghina Orang Lain


Wordless Friday.. Boleh? Hehe

PS: Menegur tu sebenarnya dapat membantu sesorang memperbaiki diri, jadi tegurlah dengan cara yang berhikmah.. Rata-rata di FB sekarang ni, ramai yang menegur secara terbuka.. Di ruangan komen terutamanya.. Mungkin dia rasa diri dia betul.. Silap haribulan, dia yang kena pangkah balik.. Nanti, siapa yang malu?

15 comments:

  1. bukan setakat di FB saja zam, malah di social networks yang lain termasuklah blog...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup, betul.. keybiard warrior semua tu

      Delete
  2. sekarang nie dah jadi satu trend pulak ye..ada cara utk menegur orang,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. ade cara yang lebih baik... berhikmahlah

      Delete
  3. betul tu. fae prefer org tegur/criticize fae sembunyi2 hahah.

    ReplyDelete
  4. betol tu . sekarang da banyak sebarkn aib org, lepas tu maki dye ramai2 kat fb . kesian kat yg kena tu .

    ReplyDelete
  5. setuju..kekadang manusia ni ske pk tanggapan negatif je..asal kite tegur cara baik n sembunyi die kate kite perli pulak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm.. tp at least kita dh cuba tegur dgn cr berhikmah

      Delete
  6. Paling tak tahan bos yang menegur di hadapan rakan sepejabat yang lain..xde sekolah punya orang! I x kisah ditegur tapi biar berhemah..berhemah tu macam mana..? One to one communication dan yang nak menegur tu fikir dalam2, wording and so on sebelum menegur.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alorhh tak bestnya boss mcm tu.. harap dpt kuatkan semangat n sabar ye

      Delete
  7. Yang penting adalah jangan biarkan nafsu menguasai diri.. ramai yang 'nak' tegur secara berhikmah tetapi akhirnya tersasar akibat dikuasai oleh nafsu amarah dsb.

    ReplyDelete
    Replies
    1. a ah.. faktor lain mempengaruhi.. kan.. leh rsak niat asal

      Delete
  8. teguran itu perlu ikhlas dan bukan dengan niat untuk mengaibkan. kalau kita ikhlas untuk menegur, seeloknya face to face.

    ReplyDelete