e

Wednesday, October 2, 2013

Kes Keracunan Salmonella Paratyphii B: Ayam Separuh Elok Dibasuh Dengan Cuka, Sebelum Digoreng



Assalamualaikum & selamat malam. Rasanya berita tentang keracunan Salmonella Paratyphii B akibat hidangan ayam masak merah di sebuah kenduri majlis perkahwinan baru-baru ini memang mencetuskan kegemparan di Malaysia. Sehubungan dengan kejadian yang telah mengorbankan 4 mangsa itu, tersebar satu mesej ringkas di Facebook dan forum-forum maya yang menerangkan punca di sebaliknya:

Kenduri@ kg huma tg dawai
penyebab: Salmonella paratyphii B

punca: ayam masak merah

ayam 80 ekor dibeli pd khamis, simpan dlm peti x cukup sejuk, pg jumaat ayam dah bebau, yg ketara rosak dibuang tp yg agak2 boleh pakai di basuh dgn cuka dan digoreng. ayam dibeli tambah50 ekor, digoreng.....yg50 ekor dihidang dulu, habis yg tu baru dikluarkan yg50-50 td, sbb tu yg mkn sekitar kul3 yg kena...


Sejauh mana kesahihannya, sama-samalah kita nantikan laporan rasmi mengenainya di akhbar nanti. Kasihan pada mereka yang menjadi mangsa, dan dalam masa yang sama Zam tak dapat bayangkan bagaimanalah situasi Tuan Rumah majlis tersebut.. 

Nauzubillahiminzalik..

23 comments:

  1. Kerana sikap ambil mudah..nyawa jadi taruhan.
    Bersih sebahagian drpd iman..mknn x bersih x selamat dihidangkan kpd tetamu..jadi persoalan bila yg menyediakan berbangsa melayu..beragama Islam?!
    Besar tanggungjawab sbg penyedia mknn ni.....lebih2 lagi jika kita org Islam

    ReplyDelete
    Replies
    1. semoga menjadi iktibar.. nauzubillah..

      Delete
  2. nasib baik x pergi kalau pergi macam mana la x tau nasib saya

    ReplyDelete
  3. kesiannya... smg menjadi ikhtibar jg tuk kita... dan takziah kpd keluarga mangsa,, kesian jg pd keluarga pengantin smg byk sabar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah.. dlm ms yg sama, kesian juga dgn family pengantin..

      Delete
  4. mesti serba salah dibuatnya tuan rumah tu..melibatkan nyawa orang pulak tu..

    ReplyDelete
  5. Mari kita ambil iktibar daripada insiden ini

    ReplyDelete
  6. Pengajaran untuk semua...jgn amalkan sikap ambil mudah ttg sesuatu perkara...lumrah manusia..bukan nak tuduh tapi mostly bila ada kehilangan nyawa barulah lebih beringat..Apapun semoga dijadikan iktibar..Al fatihah buat mangsa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. zam suka komen ni.. padat.. appn, doakn yg terbaik buat mangsa, ahli kluarga dn pengantin..

      Delete
  7. tu yang ngeri dan takut nak makan ayam di kenduri kahwin........

    ReplyDelete
  8. lepas ni... rasa macam takut je.. nak makan kenduri kahwin... huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. prsn tu mmg akn wjud lps jd pkra mcm ni.. appn, insya Allah, semoga dilindungi sentiasa

      Delete
  9. Next time bila wat majlis, ambil katerer yang diiktiraf dan dilatih oleh KKM..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin sb nak jimat, tu masak sdri.. xsalah sbnrnya.. tp yelah, kna jg jaga kebersihan kan..

      Delete
  10. Macam takut je nak pergi kenduri..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang tu mmg tak dpt nak elak.. berdoalah supaya dijauhkan dr prkra yg tak diingini

      Delete
  11. kesian mangsa yang tak bersalah.. mak deno cakap, ayam dah tak elok memang tak boleh guna langsung! mesti kena buang... bila guna jugak mcm ni la jadinya... al-fatihah untuk magsa yg terkorban....

    ReplyDelete