e

Thursday, October 24, 2013

Paparan Baru Blog Zamani Abe

Assalamualaikum dan selamat petang. Dulu, paparan blog Zam mungkin kelihatan sarat  dan berat dengan latar dari Cute Blog on The Block, membuatkam Zam tercari cari template yang 'ringan' untuk diaplikasikan. Ditambah pula dengan pendapat rakan blogger yang mengatakan rank Alexa nya meningkat apabila template ditukar, membuatkan Zam makin teringin mencubanya. Apatah lagi dengan saranan beberapa individu untuk menggunakan template yang mesra SEO sebelum ini, yang merupakan faktor utama Zam mengubah penampilan blog ini.

Menerusi carian di internet dan soal jawab dengan beberapa blogger senior, Zam akhirnya mencuba template simple dari blogspot. Ia memang ringkas, dan untuk pemilihan warna latar, Zam gunakan warna biru lembut seperti warna langit untuk menggantikan latar dengan gambar awan dan rumput sebelum ini. Rasionalnya, untuk memberikan impak ketenangan kepada Zam, sebab Zam memang sukakan pemandangan seperti itu.

Header juga diberikan suntingan baru- Jika sebelum ini ia agak besar, Zam kecilkan dan crop sedikit sehingga ke paras dagu. Tentang header baru,  insya Allah sedang dipertimbangkan tapi bukan sekarang.

Dan sekarang, Zam masih cuba memberikan kelainan pada blog yang dapat menjadikan ia lebih ringkas dan ringan, namun tampak berseri ;)


26 comments:

  1. memang cepat nak loading...nampak simple dan tak berat dengan penggunaan template blogspot...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah.. appn zam masih nk kurangkn lg berat blog ni n perbaiki mutunya :))

      Delete
  2. Memang cepat loadingnya abe..klu tak lmbt jgk sya tnggu loading dgn tenet yg lmbao kt kawasan sya ni lg..hehe..keep it up abe..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah.. zam pun rs mcm tu lps tukar yg ni.. lps ni nk kurgkn brat blog lg ;D

      Delete
  3. biar simple..yang penting..cepat loading..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup ;) appn, keserian pd blog kna ada

      Delete
  4. Dah lama nak cakap, blog Zam sekarang ni memang ringan dan cepat loading compared to the previous template. Kalau saya buka kat ofis kadang loading je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah.. Zam mmg rs mcm tu jgk.. alhamdulillah mnjdi :)

      Delete
  5. sekarang lebih baik....dulu menanti lama sangat hingga fed up....

    ReplyDelete
    Replies
    1. fuhhh.. smpai fed up tu.. alahai sory la ek.. line tenet tak cun skli kut time tu

      Delete
  6. Akak ni masih tercari2 arah nak tukar tak tertukar lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo.. mcm tu.. kak mulakan dr yg mudah2 dlu k.. ambil yg simple2 :)

      Delete
  7. hebat....cepat loading jd makin ramai pembaca dtg blog zam. hihi

    ReplyDelete
  8. simple dan ringan daripada yang dulu..

    ReplyDelete
  9. makin masyuk loding blog..terbaiklah bro..^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah :)) kena usaha lg perbaiki blog Zam ni

      Delete
  10. cuba timbang blog Zam...blog akak pun nak buat perubahan imej bila timbang berat ler pulak.....

    ReplyDelete