e

Thursday, December 5, 2013

Berhati-Hati Ketika Menarik Atau Mengangkat Barang Berat

Assalamualaikum & selamat tengah hari pembaca semua. Hari ni Zam nak kongsikan kisah mengenai bahayanya jika kita tersalah cara dan tidak berhati-hati ketika menarik atau mengangkat barang berat. Sakitnya tu, seperti yang diceritakan oleh seorang rakan FB Zam, memang tak tertanggung.. Berikut adalah perkongsian kisah darinya di FB:

"Salam sahabat2 FB..

Nak berpesan-pesan ni. Kalau nk mangangkat/menarik brg yg berat tu,buat la dengan cara yg betul ya. Kesan tu berpanjangan dan makin buruk sampai ke tua. Saya sendiri,minor slip disc. Akibat dari angkat tong gas masa umur 17-19 (tak ingat). Kesan sampai sekarang. Bila dtg sakit,nauzubillah..

Abah saya,memang dh slip disc dah,cumanya tak lumpuh je (Ya Allah..mintak jauhkan). Akibat dari tarik pokok ubi kayu,nampak lawak kan. Abah berjalan pon skrg kena berbantu kan tongkat kalau lama sgt.Nak operate, 50-50 antara lumpuh atau tidak.

Jadi sahabat2 sy,jaga postur semasa bangun tidur,berdiri,duduk,berjalan dsb. Kalau tak jadilah mcm saya dan Abah..

Sakit Ya Allah.."


Berikut adalah cara mengangkat barang atau objek dengan betul




17 comments:

  1. info yang berguna tu zam...kalau tak main redah je angkat barang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. teringat cikgu ajar masa sekolah dulu.. smpi skrg teringat setiap kali nk angkat barang

      Delete
    2. wah, ada cikgu ajar ye masa skolah dulu bab2 posisi yang betul untuk angkat barang2 berat? tak ingat plak den...

      Delete
  2. Assalammualaikum..zam.

    Terima kasih tips nie.. mselim3 pun selalu gak angkat berat nie.. lepas nie kena beringat .

    mselim3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.. sama2 diamalkan k :)

      Delete
  3. risau jgk ni. mcm pernah je angkat berat2..

    ReplyDelete
  4. betul tu, kalo angkat benda berat kena do it properly.

    ReplyDelete
  5. Info yang sangat berguna.. kalau pergi kursus health& safety ada ajar, tapi selalau luferr jerr kiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. a ah.. zam pun lupa kalau tak diingatkan..

      Delete
  6. lain kali kena beringat...kadang-kadang terlupa teknik yang sebetulnya tu.....

    ReplyDelete