e

Monday, April 7, 2014

Belajar Mem'filet' Ikan

Assalamualaikum dan selamat tengah hari semua.

Masa beli ikan sebelah dulu, Zam memang tak nak penjual tu potongkan untuk Zam. Sudahnya, Zam terkial-kial nak potong & proses ikan tu sebab tak pernah siang ikan sebelah kan. Jadi, kenalah Zam belajar dengan Google, cari video yang tunjukkan cara mem fillet ikan sebelah ni.


Nampak kan, isi ikan tu hancur Zam kerjakan. Tak mahir punya pasal. Tapi, hentam sajalah, sebab nak makan.. Lepas ni boleh belajar lagi memfilet ikan.


18 comments:

  1. Boleh la cuba masuk Masterchef Malaysia untuk next season.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. banyak lagi nak kena belajar bro klu btul2 nk masuk.. hehe

      Delete
  2. Assalamualaikum zam, fuyohhh. sheila pun belum reti mem-filet ikan. hehe singgah menabung colgate sini~~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam,, kalau nak, leh belajar n cuba2 :)

      thanks yaa

      Delete
  3. hehehe..kalu saya jahanam ikan tu saya buat

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. oo tak pernah tgk ae.. nama lain ikan tu, ikan nabi musa.. cer google

      Delete
  5. Susah jugak nak bersiang ikan sebelah ni kan.. :)
    http://puteriairyn.blogspot.com/2014/04/flavettes-vit-c-effervescent.html

    ReplyDelete
  6. ouh.tu nama nya memfilet ikan.hehe

    ReplyDelete
  7. pisau kena pilih yang tajam dan sesuai ;3

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah, tp zam takde pisau yg sesuai.. hehe

      Delete
  8. wahhhhhhhh !! abe filet ikan la... baru semalam deno tengok dalam tv dalam AFC racangan "Kitchen Hero" ... memang nampak senang kan tapi susah juga kan^^

    p/s: abe, masakan filipina banyak pakai peanut butter kan?? boleh dikatakan setiap masakan orang filipina diaorang letak peanut butter .. Cth macam "kare kare".. diaorang letak peanut butter gak

    ReplyDelete