e

Monday, April 28, 2014

Jawapan Bagi Benda Merah Menyala Itu Ialah..

Assalamualaikum & selamat tengah hari semua. 

Minggu lepas, ada Zam kongsikan gambar sejenis makanan yang isinya berwarna merah menyala. Ramai yang tertanya-tanya apakah jawapannya, dan tak kurang juga ada yang dah bocor rahsianya awal-awal.

Untuk makluman anda, benda yang merah menyala itu ialah UBI BIT atau BEETROOT:


Sebelum ni, Zam selalu tengok ubi bit ni digunakan dalam rancangan masakan luar negara dengan kerap. Sebab tak pernah jumpa di Malaysia pun sebelum ni, jadi Zam beranggapan ia tidak ada ditanam disini. Tapi baru-baru ini, seorang rakan Zam ada cerita tentang ubi ini, dan dia ada membelinya. Sebab Zam berminat sangat, dia bagi 2 biji ubi ni kepada Zam.

Disebabkan warnanya yang merah, pelbagai hidangan menarik boleh disajikan menggunakan ubi bit ini:


25 comments:

  1. ohh ubi rupanya..tertanya2 juga..hehe

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum. baru je minggu lepas ternampak dekat tesco. teringin nak beli dan cuba buat resepi guna ubi bit ni. hehehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam.. o ada kat tesco ae.. leh bli ni

      Delete
  3. menariknya dya punya warna merah.. tak perlu lg guna bawan pewarna..

    ReplyDelete
  4. wei ada yer, KA baru tau ni , tq share yer

    ReplyDelete
  5. nk tau tak..boleh bertindak sbgai agen pewarna.iman bljr dri masterchef dr ezani

    ReplyDelete
    Replies
    1. a ah.. oo.. dr chef dr ezani rupanya

      Delete
  6. haha, saya ada makan ni, rasa pelik time mula-mula makan

    ReplyDelete
  7. ohhh..ubi warna merah ek..hehe..macam best je tengok merah dia tuu..

    ReplyDelete
  8. waah beetroot~ kalau jumpa ni mesti beli! X3

    ReplyDelete
  9. ohh baru tahu..rare buah ni sebab tu tak tahu..huhu..thanks zam share :)

    ReplyDelete