e

Sunday, January 11, 2015

Zuhrah Dan Utarid Dapat Dilihat Dari Bumi


Assalamualaikum dan selamat pagi semua.

Semalam ada yang berkongsikan gambar ini menerusi Falak Online di Facebook. Zam tak sempat melihatnya secara langsung, tapi mungkin ada di kalangan pembaca yang terlihat pemandangan ini malam tadi, dan gambar ini dikatakan diambil di Damansara.

Zam pernah juga terjumpa pemandangan seperti ini suatu ketika dulu, dan Zam terfikir kenapa cuma ada 'bintang tunggal' yang bersinar terang di angkasa (waktu tu cuma kelihatan 1 planet sahaja).. Zam ingatkan bintang, tapi sebenarnya ia adalah planet.

4 comments:

  1. oh ye ke? alahai..pagi tadi sekadar tengok dari balcony gitu2 je tak perasan pun

    ReplyDelete
  2. takde pulak dengar cerita ni..macam nampak bintang tapi lain sikit kan

    ReplyDelete