e

Thursday, January 21, 2016

Buku Teks Braille Untuk Anak Murid


Assalamualaikum readers.

Semalam, sekolah kami di Kuching terima buku teks matapelajaran Sejarah dan Reka Bentuk Dan Teknologi dari Persatuan Orang Buta Malaysia di Kuala Lumpur. Sekadar nak kongsikan kepada pembaca, bagaimanakah isi kandungan buku teks tersebut kepada para pembaca.

Tentu ramai yang tahu, orang buta membaca dengan menggunakan tulisan braille. Tapi macam mana pula gambar-gambar yang terdapat dalam buku? Bukankah mereka tidak dapat membacanya?

Untuk mengatasi masalah tersebut, gambar-gambar akan disediakan dalam bentuk gambarajah timbul. Maknanya, gambar tersebut akan ditimbulkan dalam bentuk garisan-garisan yang membentuk rupa agar boleh dirasa dan diraba oleh orang buta.

Macam dalam contoh di bawah ini, peta negeri Sarawak dan Sabah ditimbulkan dan dilabelkan dengan tulisan braille. Buku teks braille bagi murid-murid kami mengikut kandungan dan sukatan matapelajaran yang sama dengan buku teks murid-murid normal. Jadi sebanyak mana yang boleh gambarajah yang terdapat dalam buku teks murid-murid normal akan ditukarkan menjadi gambarajah timbul di dalam buku teks braille.


1 comment:

  1. terbaik!!!!
    mereka pun sepatutnya di beri keistimewaan yg sama macam pelajar normal dapat

    ReplyDelete