Assalamualaikum readers.
Ini sebenarnya entri throwback masa cuti sekolah akhir tahun lepas. Masa tu, ada kenduri aqiqah di kampung Zam di Kelantan. Untuk menu tu, bahan utama adalah berasaskan daging biri-biri, dan juga daging lembu. Tak ketinggalan juga, ayam untuk dimasak percik Kelantan. Selain itu, ada saudara mara yang sumbangkan lauk sampingan seperti Solok Lada dan Kerabu Mangga.
Biasanya, daging biri-biri tu akan dibuat gulai, dan ada masanya dicampurkan dengan buah ara, atau pisang. Untuk kali ini, gulai tu dimasak bersama pisang.
Zam teringat kat menu ni sebenarnya.. sebab dah masuk waktu lunch kan.. Bestnya kalau dapat makan lagi sekarang ni... Huhu
ooo...masakan kampung..
ReplyDeleteini baru realllll....
sedapnya wuuu wuu T_T
ReplyDeletewoahhh! banyaknya menu!! tapi makanan kelantan mmg superb!
ReplyDelete