Dah masuk waktu makan tengah hari bagi penjawat awam yang berkerja di pejabat sekarang ni. Tentu ramai yang dah terbayangkan menu kegemaran yang akan dinikmati sebentar lagi, & tak kurang juga yang langsung tak kisah apa menunya, asalkan kena dengan selera masing2. Tapi, dalam banyak2 menu pilihan anda, mungkin anda tidak pernah terbayangkan menu2 yang Zam nak kongsikan dalam entri kali ini. Kenapa? Anda saksikanlah sendiri~
1. Spaghetti Dakwat Sotong
2. Nasi Dakwat Sotong
3. Pizza Dakwat Sotong
4. Kek Dakwat Sotong
5. Aiskrim Dakwat Sotong (sebagai pencuci mulut.. hehe)
Kali pertama aku mengetahui tentang dakwat sotong digunakan sebagai bahan masakan adalah sewaktu menonton sebuah rancangan masakan Jepun beberapa tahun dulu. Tiba2 teringat mengenainya, jadi aku tuliskan entri mengenainya hari ni. Bagaimana? Berani ke mencubanya? Melihatkan warnanya yang hitam pun dah buatkan kita berfikir banyak kali untuk mencubanya, & kebiasaannya makanan yang berwarna hitam ini adalah makanan yang hangit. Status kehalalannya pun tidak dapat dipastikan. Mungkin bagi kita di Malaysia, adalah pelik menggunakan dakwat sotong sebagai salah satu bahan masakan, tapi bahan ini telah digunakan secara meluas di Jepun & Itali. Mungkin untuk mencabar imiginasi mereka bagi mewujudkan variasi dalam 'mempersembahkan' hidangan mereka.
ermm...aiskrim tu mcm......errr....xde selera kot... :P
ReplyDeleteeRk? dari dAkwat s0tong?? xpela..xjAdi mAkan..hUhu
ReplyDeletejUm join neyh! anda dtag :)
http://alynnnyzaa.blogspot.com/2012/03/contest-aku-suka-makan-coklat.html
pergghhh.. xde efek ke makan dakwat sotong ni?
ReplyDeletemcm x sgup mkn jer bl tgk warna dia...hoho
ReplyDeleteLinda & Ieda~ pekat, likat, dah mcm arang.. huhu
ReplyDeleteAlynn~ samelah.. 2,3 kali pikir dulu sblm makan.. hehe
Ok, Nanti Zam ke sana k ;) Zam pun ada terjumpa segmen tu smlm ;)
Operasi Hitam~ entahlah.. kena selidik dulu kandungan sebenar dlm dakwat sotong tu
eh..ye ke..xsangka plak
ReplyDeleteerk... xselera tgk.. mcm nk jatuh pengsan tgk makanan ni.. *vomit.. tang kek tu ok la sbb warna mcm kek coklat je..
ReplyDeletepernah makan lauk sotong yg kuahnya drpd dakwat sotong.mot bad la.mak mmber buatkan.katanya kat indon dh bese dh menu tu.huhu
ReplyDeleteSaya~ sangka sangkakan.. hehe X)
ReplyDeleteNaniey, bab kek tu saya pun setuju, msih nampak okey..
Maisrah, ye ke? Anda org pertama yg saya tahu ernah makan bahan masakan ni. ;)
ni bru tau menu drpd dakwat sotong,,cam xsangup jer nk mkn..hehehe
ReplyDeleteWanieys~ tp kan, kalau sedap cmne eh.. hihi
ReplyDeletepernah tengok rancangan yg masak guna dakwat sotong ni...
ReplyDeletedakwat sotong ni kalau kena pakaian dan tak cuci dgn segera... susah nak hilang kesannya...
boleh dibuat pertanyaan pada jakim ni...status dakwat sotong..halalkh dimakan...or makruh jer..
ReplyDeleteerrkkk..mcm tak sedap je..-,-
ReplyDeletehah? btol ke ni? hrmm. mcm mana agaknya rasa dia.. ish3.. black ink..
ReplyDeleteMasz~ Mcm dakwat pen gak ae..
ReplyDeleteFaiz~ serahkan pd yg pakar.. kan
Cik Nisa~ selera org lain2 kan ;)
Steffany~ Zam pun nak tahu gak rasenye ni.. hehe
dakwat sotong ada orang masak wat kuah masa masak sotong tu la..kawan saya baru ajar hari tu~~
ReplyDeleteYana~ ae? Same mcm Maisarah lah ni ;)
ReplyDeletesemuanya dakwat sotong?? -___-
ReplyDeletesemuanya, menggunakan dakwat sotong.. knp? tak percaya?? heh2 ;)
ReplyDeleteErkkk xlalu chekk
ReplyDeleteErkkk xlalu chekk
ReplyDeletedimana sy nk dapatkn pembekal datwat sotong ni?
ReplyDeleteu ade jual x?
dimana sy nk dapatkn pembekal datwat sotong ni?
ReplyDeleteu ade jual x?