e

Monday, October 8, 2012

Apa Kaitan SARAPAN PAGI Dengan KEKUATAN OTAK & KELANSINGAN BADAN?

Sarapan Pagi Kuatkan Otak & Membantu Melangsingkan Badan




Pakar pemakanan sependapat; sarapan pagi adalah sumber pertama untuk memulakan hari kita, sebagaimana dituntut dalam Islam untuk bangun bersahur, walaupun ada yang boleh bertahan sehingga menjelang waktu berbuka.

Kajian terbaru menunjukkan, orang yang bersarapan secara tetap menikmati kehidupan berkualiti, tersusun, bersikap positif, lebih langsing dan memiliki daya tumpuan lebih baik. Pemilihan sarapan, terutama yang kaya karbohidrat, membekalkan tenaga, mampu menahan rasa lapar dan mengawal keinginan untuk makan di antara waktu sarapan dan makan tengah hari.

Malangnya, ramai meninggalkan sarapan dengan alasan tiada selera makan pada waktu pagi atau tidak sempat (kerana bangun lambat). Jika anda tergolong dalam kumpulan ini, ada baiknya anda terus membaca untuk mengetahui ‘rahsia’ di sebalik hidangan ringkas yang dipanggil sarapan.

Ada saintis menggelar sarapan sebagai makanan untuk otak. Kajian menunjukkan sarapan ada kaitan rapat dengan kecergasan mental. Secara ringkasnya, sarapan dikatakan memberikan kesan positif terhadap aktiviti otak - lebih cergas, peka dan fokus.

Ini secara tidak langsung mendatangkan pengaruh positif terhadap diri individu itu untuk melaksanakan tugasnya, sama ada di sekolah atau tempat kerja; walaupun hanya mengambil sarapan seringan sekeping roti dan secawan kopi.

Rangsang paras glukos

Karbohidrat yang diambil pada waktu pagi akan merangsang paras glukos dan mikro nutrien dalam otak. Contohnya, vitamin B yang diperkaya dalam roti dan bijirin sarapan dikenal pasti mampu memberikan kesan positif kepada fungsi otak.

Kesan lebih ketara di kalangan kanak-kanak dan remaja yang mengambil sarapan kaya karbohidrat kompleks ialah mereka boleh menumpukan perhatian terhadap pelajaran dan menyelesaikan masalah dengan lebih baik.

Justeru itu, tidak hairan jika pengusaha roti dan bijirin berlumba-lumba menghasilkan produk yang diperkaya dengan pelbagai khasiat dan vitamin.

Kajian dijalankan Food Facts Asia dengan kerjasama empat universiti di Asia ke atas remaja berusia antara 10 hingga 12 tahun yang mengamalkan sarapan rata-rata jauh lebih langsing dan kurang berdepan masalah berat badan berlebihan.

Bahkan, kajian di Amerika Syarikat ke atas 3,000 sukarelawan menunjukkan mereka dapat mengurangkan berat badan dan mengekalkan berat badan unggul dengan hanya mengamalkan sarapan. Walaupun ada banyak pilihan untuk sarapan seperti nasi lemak, mi atau mihun goreng, tetapi ramai lebih suka sarapan ringan dan ringkas. Ini termasuk roti, bijirin dimakan bersama susu serta jus buah yang tanpa disedari membekalkan banyak khasiat seperti Vitamin A, B (riboflavin dan folat) dan D, zat besi, kalsium serta zink.

Tabiat meninggalkan sarapan lebih kerap berlaku di kalangan orang dewasa kerana tidak sempat dan beranggapan mereka boleh tahan lapar. Bagaimanapun, sikap ini sebenarnya lebih banyak merugikan, terutama kepada mereka yang ingin mengurangkan berat badan. Dalam keadaan lapar, kita terdorong untuk makan lebih banyak - bermakna lebih banyak kalori dan lemak dalam badan. 

Akibatnya, masalah berat badan kita tidak mungkin selesai dan mungkin lebih buruk. Ramai beranggapan menyediakan sarapan berkhasiat mengambil banyak masa. Ia tidak semestinya betul. Demi kesihatan, apa salahnya kita beralih daripada kebiasaan seperti sandwic roti berserat tinggi atau bijirin diperkaya vitamin serta susu dan buah-buahan segar boleh dihidang di atas meja dalam beberapa minit saja. Jika tidak sempat makan di rumah, bawalah bekal yang sudah disediakan ini ke tempat kerja.

Awal tahun ini, ada baiknya jika kita memulakan tabiat baru dengan mengamalkan pengambilan sarapan yang sihat secara teratur. Caranya, sediakan bahan-bahan sarapan sebelum masuk tidur dan bangun awal setengah jam supaya anda boleh menikmati hari cemerlang!

11 comments:

  1. tq share gd info. dah email KA address utk anta keychain atas penyertaan di segmen BL KA hari tu?

    ReplyDelete
  2. Salam Angsana~ Sorry, Zam terlepas pandang agaknya, ok, insya Allah Zam emailkan nanti. Terima kasih ye :))

    ReplyDelete
  3. nice sharing!
    mmg sarapan sgt penting dan x bole skip. wpun hanya dgn minum jus/milo panas+oat dgn bijirin. itu pun dah cukup memadai bagi saya. x perlu sarapan yg berat2 (mee goreng, nasi lemak dll)

    ReplyDelete
  4. owhhhh mcm tuhh baru tauuuu huhuhuhu

    ReplyDelete
  5. oh, bagusnya info ni...boleh share dgn kwn2 yg malas nk b'sarapan :)

    ReplyDelete
  6. tak sempat srpn sebab bangun dah lambat...

    ReplyDelete
  7. thanks sharing info:)

    dalam islam sendiri menitik beratkan sarapan pagi..:)

    ReplyDelete
  8. sarapan. tp sarapan yan berat... patut lah susah nak kurus..hmmm~

    ReplyDelete
  9. Tapi selalu je rasa mual & loya bila bau makanan.. Wuuu, ada penyelesaian tak ? Dah la pelajar sekolah ni -,-

    ReplyDelete
  10. Sue Rya, Kinara~ Setuju :-)

    Eyrah ~ :-)

    Sue, Dylla, Rapunzel, Cik Muda ~bolehlh dipraktikn lps ni

    Rashiqah, klu mknn kering mcmn? Biskut chipsmore
    ke

    ReplyDelete