e

Thursday, December 13, 2012

BAHAYA TIDUR DALAM KEADAAN LAMPU MENYALA


Assalamualaikum semua~ Zam baru berkesempatan meng'update' blog untuk hari ni dek kesibukan dengan tugas seharian, termasuklah line internet yang tak berapa memuaskan sejak akhir-akhir ni.Sebenarnya Zam nak menulis satu entri yang berkaitan dengan bola malam ni, tapi sewaktu mencari bahan yang berkaitan tadi, Zam terjumpa info ini. Jadi ada baiknya, Zam kongsikan info ini terlebih dahulu. Entri tentang bola tu, Zam tangguhkan dulu.. Hehe

Berbalik kepada tajuk entri, tentu ada diantara kita yang terbiasa melakukannya sewaktu tidur di malam hari kan? Sejauh mana atau berapa peratuskah kebenaran tentang implikasi yang diterangkan, tidak lah dapat dipastikan. Apapun, selain langkah berjaga-jaga, ini adalah bertujuan memastikan kita sentiasa berjimat cermat dalam penggunaan elektrik, kan?


Pss.. Korang tidur malam ni, jangan lupa tutup lampu ye ;)


24 comments:

  1. jangan la tidur lampu menyala..memang tak suka

    ReplyDelete
  2. mcm panas jek tidur dgn lampu tak bertutup..

    ReplyDelete
  3. Takleh tidur lampu menyala....Rasa cam siang jek~

    ReplyDelete
  4. Lagik gelappp lagik nyenyak.. Zzzzzzz

    ReplyDelete
  5. tidur mesti kene gelap, baru lena.. :)

    ReplyDelete
  6. saya pon pernah gak baca article tentang tu... dan betul... cuba tdo dan dedahkan lampu, atau cahaya laptop dekat dengan kita, kita x akan rasa puas tdo... dan letih... dulu saya suka tdo dalam cerah sebab takut gelap, tapi sekarang saya x bleh tdo terlalu cerah... heheheh.. jimat letrik...

    ReplyDelete
  7. panas klau tdo x tutup lampuu .. eheheh

    ReplyDelete
  8. Thanks for the share. Susah baby saya kat rumah tuh taknak tido dalam gelap. Kena ajar dia

    ReplyDelete
  9. sblm tdo mmg akn ttp sume lampu sb tak boleh tido kalo lampu nyala..

    ReplyDelete
  10. mmg xbuka lmpu pun, lg lena bla bergelap nih. btw teng zam sbb kongsi ilmu

    ReplyDelete
  11. apa brg tdo dlm terang ...hehehh tak bleh lelap ^^

    ReplyDelete
  12. bila dah ngantok sangat leh jugak lelap dgn lampu menyala.ok lepas ni tak buat lagi dah.

    ReplyDelete
  13. yup!!!
    dan jgn mbazir kerana ia amalan syaitonn.....hihihi

    ReplyDelete
  14. aku dah terbiasa buka lampu bro :( hehe

    ReplyDelete
  15. Kelana Cinta, kdg2 kalau tertidur tp tak tutup lampu, boleh lena gak.. itupun kalau dah pnt sgt kan.. tp biasanya mudah terjaga klu psg lampu ni

    Lidia, Miss Risu, tp kdg2 Zam perlukan sdkt chy gak yg samar2.. takut la klu gelap sgt.. hehe

    Permata Biru, setuju sgt.. tak puas tido & mudah terjaga kan



    ReplyDelete
  16. Syuhada, ya.. itulah yg kita akan rs..

    Ur welcome Crack.. uik.. tp kan, klu lah dlm gelap, tiba2 nampak makhluk mcm gambar profil Crack tu, msti seram! hehe

    Emma jeni mudah terjaga ke kalau psg lampu masa tdo?

    ReplyDelete
  17. Permata biru, ur welcome :))

    Ummi, kalau tak sempat tutup sb tertidur, mesti tidur pun tak puas kan

    Beta, ur welcome~ msg2 ade cara sendiri kan

    ReplyDelete
  18. Yana, cara masing2 kan :))

    Bunga, itulah yg Zam katadr td.. hehe

    Adie Zaff mmg suke tidur dlm gelap/hitam/pekat aee

    Razik, jom cuba bljr tdur dlm gelap.. mulakan dgn psg lampu yg samar2 dulu.. k ;)

    ReplyDelete
  19. aaiiyyooo..saya sll tdo dalam cerah lah....ni tkt ni

    ReplyDelete
  20. sy susah tdo klo lampu ttup...badan slalu trasa berat ..mcm ada mmerhati...jd tdo lampu mnyala satu cra utk sy senang tdo....

    ReplyDelete