e

Wednesday, May 29, 2013

Entri Pecah Trafik Di Hari Ahad

Assalamualaikum & selamat petang. Hari Ahad- biasanya blog agak lengang dari kehadiran pengunjung berbanding hari-hari lain, melainkan ada entri menarik yang boleh dihidangkan kepada pembaca. Itulah yang Zam rasa & terfikir masa menulis entri pertama di pagi Ahad lepas. 'Apa entri nak ditulis untuk menarik pembaca di hari Ahad yang lengang ni..?'

Tup-tup, pukul 1 petang Zam dikejutkan dengan gambar perkahwinan Ustaz Azhar Idrus di FB. Itupun melalui status Bro Ben Ashaari. Kemudian, bederet di newsfeed Zam gambar-gambar perkahwinan UAI. Idea baik ni.. Terus Zam save dan uploadkan di blog, dengan harapan dapat memecahkan kesunyian di blog.. Haha

3 minit pertama, Zam lihat bilangan pembaca masih sama. Sedikit..

Aisehh.. Trick tak menjadi ke? Hmm.. Zam tinggalkan sebentar blog, & buat kerja lain

1 jam kemudian, bila Zam kembali ke blog, Zam mula lihat perubahan mendadak bilangan pembaca di RadarUrl.. Makin lama makin meningkat untuk entri Perkahwinan Ke 3 Ustaz Azhar Idrus. Untuk satu jam pertama ini juga, PV entri tersebut dah mencecah 448 hits. Adakah ini petanda awal entri Zam akan mendapat sambutan hangat? (hehe)


2 jam berterusan, & pengunjung blog kekal sekitar 40 hingga 60+ dalam satu-satu masa. Alhamdulillah~ Trick yang disangkakan tak menjadi rupanya berjaya dilakukan!


Sebelum masuk tidur di sebelah malam, Zam sempat menyemak PV entri tersebut. Dah cecah 3000. Pagi keesokannya (Isnin), PV tersebut naik lagi sehingga 4155hits. Kiranya ramai yang masih mencari gambar perkahwinan ke 3 UAI sewaktu Zam lena beradu :)


Alhamdulillah.. Zam rasa, inilah entri Zam paling berjaya dari segi SEO kerana dapat menarik jumlah PV yang sangat tinggi dalam masa yang singkat. Sebelum ini memang ada entri lain yang mencatatkan PV yang lebih tinggi dari entri PerkahwinanKe 3 UAI ini, tetapi ia mengambil masa yang lebih lama untuk mendapatkannya.

PS: Tahniah kepada Ustaz Azhar Idrus.. Zam ni seorang pun belum.. Haha

18 comments:

  1. tahniah, kerana berjaya.. lepas ni, kena up entry dengan tajuk yang bombastik.. hikhik

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. tapi bukan selalu ada isu yg hangat mcm ni.. ;))

      Delete
  2. he he he.... begitulah kita blogger...bila up entry mesti nak monitor traffic...dulu kakak x macam tu...lately ni yes...

    *zam...In Shaa Allah, ada jodoh dan bila sampai masanya esok tibalah tu giliran zam...dah ada calon ke? kalau ada cuba introduce sikit... *_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju Kak.. monitor sb nak tgk keberkesanan seo & menilai sebanyak mana entri kita dibaca oleh mereka d luar sana

      *aminn kak. appn blm ade calon ni ;) hehe

      Delete
  3. Hehe.. Dh lama x tgk trafic sndiri.. Tpi biasa.. Entry2 hngat pasal org popular mmg dpt tmpt dihati pembaca..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah.. tp entri hangat mcm ni, bkn ada selalu

      Delete
  4. tahniah la..heheheh ^__^ ustaz tu femess mmg r rmai nak tahu..kekekkeke :))

    ReplyDelete
  5. tu la..pesta traffic la blogger pada aahad lepas..mujur UAi kawen kan..heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. pesta trafik ya.. haha.. begitulah nampaknya ;)

      Delete
  6. wahhhh..sue tak pernah dpt camtu pun. tahniah zam!
    xpe, jodoh ajal maut tu semua ketentuanNya.
    mesti zam akan jumpa jodoh zam nnt :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sue cubelh teknik seo.. insya Allah bolh gak.. zam pn bljr teknik se dr abg hasrul hassan kt blog dia :)

      Delete
  7. en zam kene buat tutorial la gini ye.. trick yg bgus ni.. hehehe.. mmg susah nak capai hits yg begitu tinggi... pandai En Zam cr peluang... apepun, tahniah...

    * dah ade calon ke? huhuu.. nk tlg crkan ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah.. kena cari peluang.. hehe.. ttg tutor, boleh terjah blog Hasrul Hassan.. Dia lagi expert :))

      er er er belum.. hehe

      Delete
  8. Wah, tahniah!

    Mieya dah jarang sangat nak masukkan entri pasal berita semasa kat blog, kesuntukan masa. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau berminat, boleh cuba nanti kalau berpeluang, k :))

      Delete