e

Tuesday, August 6, 2013

Kisah Uncle India Yang Baik Hati Di Bulan Puasa



I was in a busy supermarket when the azan was in the air and its time to berbuka puasa. But there was only one counter operating with a very long queue and the counter girl went on working without taking a break. When my turn came, I asked her "puasa ?" . With a charming smile she said " ya uncle" . But her eyes evidently showed that she was tired. I quickly took the Tropicana Twister and biscuits which she just scanned and offered to her and said " adik minum dan makan sekeping biskut ini dulu. Tak per kami boleh tunggu" she looked at the Chinese gentleman behind me , who sportingly noded . She took the drink and biscuits and sat beneath the counter. It was not even 30 seconds. When she resumed her work there were tears in her eyes. Moral of the incident : We don't need multi million ringgit promos to create 1Malaysia. Just treat everyone like brothers and sisters, you will have a loving environment.

PS: Malaysia sebuah negara yang unik dengan rakyatnya yang terdiri dari pelbagai kaum & etnik. Bukan mudah nak mewujudkan suasana harmoni jika ada yang taksub dengan ideologi rasis. Jadi, kisah diatas ini patut dijadikan teladan di masa hadapan untuk mewujudkan suasana yang lebih harmonis, kan? & kini, Uncle Raven Murusegan ini terima banyak friend request di Facebook.. Cayalah Uncle! Contoh baik, tentu ramai yang suka :) 

14 comments:

  1. orang cam uncle ini yg kita perlu berterima kasih..dia dh menunjukan contoh yg baik dan membuka mata kpd yg bersifat rasis...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup, begitulh ;) bkn mudh nk jmpa contoh mcm ni

      Delete
  2. terharu jumpa orang yang memahami macam ni...kalau ramai macam ni amanlah Malaysia tiada wujud perasaan berpuak-puak...

    ReplyDelete
  3. hehehe dah jadi pemes. well done unc raven.

    ReplyDelete
  4. sikap yang perlu dicontohi dan difahami oelh bangsa lain dan menghormati sesama insan walaupun berlainan agama......

    ReplyDelete
  5. Tahniah uncle ni.. baik sangat.. 1Malaysia :)

    ReplyDelete
  6. yup, kekadang berbalik kepada kita untuk menghormati orang lain. tak semestinya orang berlainan bangsa, agama dari kita itu jahat. orang jahat ada di mana-mana sahaja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju :) bkn mudah nak kekalkan keharmonian

      Delete