e

Monday, August 19, 2013

Blogger Sekalian.. Tolong Aku Sound Dak Blogger Baru Ni Boleh Tak?



Serius geng. Zam nak cakap sal seorang budak blogger baru kat atas ni. Nama dia NAN-LIME. Dia gelarkan diri dia JEJAKA JAMBU. Jambu tang mana, tak tahulah nak cakap. Sebab dia tak pernah nak dedahkan identiti sebenar dia. Puas belek blog dia tapi tak jumpa. Anda rasa, perlu tak dia sorokkan identiti dia? Bukan apa, kalau dedahkan, senang lah sikit dapat kebolehpercayaan blogger lain, kan? Bab ni, Zam rasa dia kena gak dedahkan identiti dia, biarlah slow-slow pun asalkan satu hari, kita dapat kenal muka jambu dia. Sekeping, dua gambar kat blog pun jadilah, asalkan rakan-rakan blogger boleh berkenalan dan beramah mesra sambil mengeratkan lagi silaturrahim, ye dak?


Apa yang Zam perhatikan lagi, bro Nan-Lime ni jarang & tak kerap update blog dengan entri. Rasa boleh kira pakai jari. Sebulan, adalah 4, 5 entri. Bukan apa. Takut dianggap pengunjung lain, blog ni hidup segan mati tak mahu. Padahal blog Lime Creative tu dah ada starting yang cukup bagus. Blog, dah cun. Header, layout design, pemilihan warna, semua cun. Orangnya pun memang kreatif dah, dan orang lain boleh tengok melalui entri anda dengan infografik yang catchy tu, tapi sayang ar kalau pengunjung pergi blog anda nak tengok entri terbaru, balik hampa sebab tak ada. Takut dilupakan lak suatu hari nanti. Zam faham kalau bro sibuk, jadi paling-paling, sehari 2-3 entri pun dah ok, asalkan berkualiti. 

Faedah pada kuantiti entri? Haa.. Lebih banyak entri, lebih banyak kali lah enjin carian menemui  blog kita. Sekaligus, meningkatkan trafik. Apapun, kuantiti ini perlu diseimbangkan dengan kualiti, yang Zam yakin sudah ada pada blog anda sebab entri yang berkualiti biasanya mendapat banyak komen dari pengunjung anda. Setuju?

Komen untuk entri Khasiat Halia.. Ramai kan komen.. Good info to be share with other readers.. Apapun nak lagi cun, boleh reply komen mereka sebagai tanda penghargaan kepada mereka.

Blog dah cun, penjenamaan pun dah baik-ada gaya tersendiri, tapi blog Nan-Lime kurang promosi untuk memperkenalkannya lagi kepada lebih ramai blogger. Ini penting supaya lebih ramai yang mengenali anda dan biasa mengunjungi blog anda. Mungkin apa yang boleh Zam syorkan berdasarkan pengalaman Zam ialah, perbanyakkan menyertai segmen dari blogger lain, terutamnya segmen anjuran blogger otai. Pengaruh segmen dari blogger otai, memang terbaik. Penyertaan ramai, dan rakan-rakan blogger sedia ada Zam pun terdiri dari peserta segmen seperti ini. Dan alhamdulillah, sampai sekarang mereka masih sudi berkunjung semula ke blog Zam. Boleh nampak, ukhuwah terbentuk dan wujud dari situ.

Atau, Nan-Lime boleh saja melawat page-page blogger yang ada di FB. Ping entri disana, dan anda lihatlah hasilnya. Selalulah juga mengunjungi blog baru & lama yang lain dan tinggalkan jejak perkenalan di entri mereka. Selain peningkatan trafik, mungkin saja anda akan mendapat peminat blog anda sendiri yang baru, kerana blog anda unik dan ada kekuatan tersendiri. Itulah juga yang terjadi pada Zam sewaktu mula-mula aktif berblog. Jadi, Zam harap Nan-Lime dapat lakukan yang sama juga untuk memantapkan, memajukan lagi diri dan blog dari sehari ke sehari ;)

PERGGHH.. Panjang lebar Zam membebel.. Mesti ada rakan blogger yang hairan kan kenapa Zam macam tak puas hati dengan blogger baru Nan-Lime ni? Hehe.. Apapun, untuk mengetahui sebanya, anda boleh hit di entri INI. Memang dia sendiri buka peluang dan menyerah diri untuk Zam 'menyerang' dia! Hehe

PS: Jangan LUPA tinggalkan komen ye! Zam sangat hargai komen-komen dari anda terutamnya untuk entri ini dalam membantu ZAM MEMENANGI SEBUAH POWERBANK! THANKS ;)

254 comments:

  1. Replies
    1. Thanks AYu sbb jadi yang pertama ~ ;) Apapun, untuk kesemua blogger yang meninggalkan KOMEN DISINI, salah seorang dari anda berpeluang untuk menerima 1 cenderahti dari Zam! Jd jgn lupa tinggalkan komen ye ;)

      Delete
  2. Replies
    1. Thanks Normi ;D

      Untuk kesemua blogger yang meninggalkan KOMEN DISINI, salah seorang dari anda berpeluang untuk menerima 1 cenderahti dari Zam! Jd jgn lupa tinggalkan komen ye ;)

      Delete
  3. http://syiqahshahar.blogspot.com/

    saya pun jarang update blog.. huhuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila ada peluang, updatelah sokmo ye ;)

      Delete
  4. fuiyooo, tgh fight ngn akk yumida. semoga berjaya bang ...

    ReplyDelete
  5. Harap menang ... best tu dapat power bank .. leh bawak masuk utan .. hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin bro Hasrul.. hehe itulah yg syok.. berguna bila diperlukan dimana sahaja ;D

      Delete
  6. Replies
    1. Thanks! Appn Along dh lps dah dapat top referral.. tahniah ;D

      Delete
  7. gud luck zam. semoga menang powerbank!

    ReplyDelete
  8. all the best zam...moga-moga menang ek

    ReplyDelete
  9. lama tak dtg sini. sejak kawen, kurang bw. sibuk sokmo haha. btw, all the best dan semoga menang ! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks sb dtg~ lama tak nampak.. klu ping kat fb, mmg Zam slu prsn AIsyah ;D

      Amin!

      Delete
  10. kemain panjang. hihi! FD setuju part dedahkan identiti dia. senang blogger lain nak kenal :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. appn bagi dia masa untuk perkenalkan diri.. :))

      Delete
  11. ingatkan ape tadi , cuak2. hahha. boleh plak sound2 ye :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. sound sebab Nan-Lime sendiri yg suruh.. saya yg menurut perintah.. hehe ;D

      Delete
  12. Entri ni sedikit sebanyak memberi input kpd sy juga yg yg setahun jagung jer dlm blogging.
    Tahniah sebab menang powerbank & SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Teena.. Zam sasarkan entri ini untuk umum sebenarnya.. skdr pendapat Zam :) appn, terima kasih, & SELAMAT HARI RAYA juga ;D

      Delete
  13. owhhh! ptut lar krngn pnjng bkn men klahkn bdk darjah 5. ada udang d sbalik mee rpanya.. hik3!! >.<

    ppe pon, all the best! mnang kna share lar nie! =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. alamak cikgu dpt kesan.. haha

      thanks, n kalau bertuah, ada salah seorang peserta akan dpt cenderahati dr Zam ;)

      Delete
  14. takut baca tajuk entri nie. hehehe.

    semoga berjaya yaaaaa :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe untuk menarik perhatian pembaca.. ;D

      Delete
  15. good luck!!!!!!! nnti dh dpt power bank jgn lupa send cenderahati kat saya..hehe =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. doakan semoga Nissa jadi yg bertuah, k ;))

      Delete
  16. perh...tip top la entry..hihi....lupa..tadi terbaca jugak entry jejaka jambu suh komen blog dia..baru terbaca entry zam ni..pape pun gud lux yeah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah.. cuba buat yang terbaik.. aminnn :))

      Delete
  17. terkejut baca tajuk entri .huhu btw goodluck :)

    ReplyDelete
  18. kira sapa paling banyak komen, dia menang laa ni. to be honest klo diri sendiri kena camni, komfem sentap. tapi, untuk kebaikan terima je. semoga abe menang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. hehe, btw sebenarnya Zam tulis mcm ni pun sb dah diberi keizinan.. nak komen lebih2 pun, apalah sgt blog Zam ni kan.. huhu.. anggap Zam berlakon je k menulis entri ini.. hehe

      Delete
  19. baca entry pun dah cuak,hahaha..saya pun jarang update blog..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau berpeluang, boleh hasilkan lbh bnyk entri, ya :D

      Delete
  20. kira ok la jugak tu sebulan 4-5 entri... saya lagi best... 5-6 bulan 1 entri pun blom tentu...kekekekekekekeke.... no idea..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo... hehe... takpe atas minat masing2 :))

      Delete
  21. Happy blogging.1st time singgah.nice blog n entry. Support my blog too..byk nk belajar psl blog ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Aza :)) Kita sama-sama belajar lagi sb bnyk ilmu yg belum kita terokai ;))

      Delete
  22. semoga berjaya bro zam..td dah baca entri dari yumida..oleh tahan gak..rasanya kusut kepala bro Nan nak pilih pemenang utama rasanya..haha..apa pun good luck sekali lagi :)

    ReplyDelete
  23. singgah sini dari teratak www.madrasahkehidupan.com

    :)

    wah2..panjang lebar bro zam tegur..apa-apa pun..selamat berblogging..
    nice to read ur entry.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks 4 comming Pena Islam~ Alhamdulillah ;D Thanks also 4 ur comment :D

      Delete
  24. heh . buat suspen je . ingatkan marah betul-2 tadi
    btw good luck abangg zam !! :D
    thanks sebab sudi singgah blog sy :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. mmg mengundang spekulasi mula2 tu.. padahal takde pepun.. ;D

      appn, thanks, & ur welcome!

      Delete
  25. wah..byk tips bernas yg yumida blh praktikkan utk blog yumida gak

    gdluck abg zamani

    thanks sudi bertandang ke blog yumida:

    http://umikasum.blogspot.com/2013/08/jom-komen-blog-jejaka-jambu-aka-mr-nan.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. insya ALlah boleh sama2 digunakan :D ur welcome, & thanks 4 the wish ;D

      Delete
  26. he3..terbaik la =) good luck..

    ReplyDelete
  27. hee...tajuk entri da panas da..ohh...ada cerita disebaliknya...hee..identiti tak perlu nak dirahsiakan sangat la kan..lama2 kantoi jugak nanti...hee

    P.S - all the best bro..:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. sengaja dibuat mcm tu.. hehe.. btw, mgkn dia ada alasan tersendiri. thanks 4 ur comment bro :))

      Delete
  28. suspen ajer...huhu...saya pn jarang update blog gak, bru nak brjinak2 ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sengaja diolah mcm tu, tanpa niat jahat.. hehe

      Delete
  29. Salam singgah.
    Ceh, ingatkan apa la tadi.. apapun good luck yer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. terima kasih ye sb sudi singgah ;D

      Delete
  30. betul kata Zamani tu...kekadang kena rajin gak update entri tu yelah mana tau ada follower yang tertunggu entri baru setiap hari...

    #mengata orang aku ni..aku sendiri pun kekadang takder jugak update entri heheh...GOOD LUCK Zamani

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 bljr ilmu berblog.. bnyk lagi utk diterokai.. btw thanks 4 ur comment Adhie ;))

      Delete
  31. haaa tajuk gempak habis :3 bikin panas aje ini entry hhohooho, goodluck!

    jemput join
    http://leprecious-nineplus-two.blogspot.com/2013/08/bravo-giveaway-by-ieyra-ghani.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks Ieyra ;D Mmg zam sngaja tuliskan entri mcm ni stlh mendapat lampu hijau dr blogger tersebut.. hehe

      insya Allah, Zam terjah kesana bila berpeluang k :D

      Delete
    2. okay.. haaaa ni nak tanya..mcm mn zam letak link dlm ayat : Blogger Sekalian, Tolong Zam Sound Budak Blogger Baru Ni Boleh Tak?"

      Delete
    3. nanti Zam tunjukan ;) tunggu Zam balik solat dlu k ;)

      Delete
  32. byknye idea dia.. terbaikk.. apapun good luck k.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. Thanks 4 coming, & thanks 4 the comment Deqla ;D

      Delete
  33. Dah diberi peluang...komen jer, biar pedas berapi! Biar sampai menusuk ke jiwa, hehe... Buakan apa, utk kebaikan juga.

    p/s: Tahniah! Semoga anda berjaya...(gempak hadiah tu) Kuatkan usaha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg tak sampai hati (mulanya) hehe.. btw, thanks! & insya Allah! ;D

      Delete
  34. Assalammualikum....zam,

    wahh..best tu.. komen yang bernas dari zam... otai .

    mselim3

    pls: moga2 dapat power bank..k.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zam dikira oati ke? huhu baru berjinak2 slps aktif je ni.. appn, thans Mselim ;D

      Delete
  35. Assalamualaikum.......Salam perkenalan..dan Salam Aidilfitri....
    Saya dah klik FB fanpage, google +, follow twitter dll, semoga sudi kiranya Zamani subscrible blog saya utk entri terkini. Ini sebagai balasan kunjungan anda di blog sensasi2020.TQ. C U again.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Kamil :D Salam perkenalan & salam Aidilfitri juga ;D Insya Allah, & thanks again utk komen yg diberikan ;D

      Delete
  36. suspen mula2 baca tajuk kat atas tu...rupe2 nyer..

    apa pun semoga berjaya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. rupe2nye sekadar review.. hehe.. maaf ya Bunda. appn, terima kasih utk komen ini :)) aminnnn

      Delete
  37. Salam Aidilfitri Zam..All the best untuk Zam..Blog ni meme wajib akak singgah..(tp x slalu komen)..hehehe..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye ke kak?? huhu terharunya Zam.. terima kasih yee.. aminnn... & selamat Hari Raya juga biarpun terlewat wish ;D

      Delete
  38. Terkejut saya tgk Zam membebel, rupanya ada sebab knp membebel. Hahah, all the best Zam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe.. Cikgu mg suka membebel kan.. haha.. appn thanks k ;D

      Delete
  39. memang kaw kaw punyer kutuk ni haha. Anyway, semoga berjaya bro :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kritikan membina skdr perkongsian bersama.. hehe.. btw aminnn.. thanks ya ;D

      Delete
  40. powerbank?? huhu..good luck k.
    *meh follow sis efa meh http://efatin-eman.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. hehe.. thanks 4 ur comment Efa ;D

      Delete
  41. haha ingatkan bebetol tadi , btw goodluck ye zam :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. drama dr zam.. hehe.. btw thanks 4 ur comment ;D

      Delete
  42. Teguran yang sangat membina.. btw gud luck yer.. ;)

    ReplyDelete
  43. hhahahaa .. binggung gila .... ingatkan apa benda tadi ... btw, good luck tau ... mesti menang punya.... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa.. jgn bungung2 ye.. Zam sj je twist tu.. appn terima kasih.. Aminnnn ;D

      Delete
  44. ok.. good luck! cikgu mesti support cikgu kan.. hu3

    ReplyDelete
  45. entry paling suspen sampai habis baca entry nie bergetar jiwa dan raga, nak kata tidak tapi yea, nak kata salah tapi betul, so ramai yang komen di entry ini. Paling bergegar entry ini bila aku terpaksa dan memaksa diri menterjah entry Jejaka Jambu @ Nan-Lime, color entry yang paling kreatif dan akhirnya aku tuluskan dari hati ini bahawa entry yang paling menarik dan perlu dibaca berkali-kali di blog Zam menyusur ke blog Jejaka Jambu.........ahakss.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. zam kena baca dgn teliti untuk mendalami komen diatas.. thanks ya! unik sgt komen nih! huhuhu
      Thanks ya ;D

      Delete
  46. tahniah menang powerbank..leh pinjam jap.?

    ReplyDelete
    Replies
    1. lama tak jumpa bro.. zam pun dh lama ak singgah ke sana.. thanks 4 the comment.. nak pinjam, kna dtg raya ke rumah Zam dulu.. hehe

      Delete
  47. habis menusuk jiwa dah baca entry ni td.. ingatkan ada gaduh2.. rupanye.. jeng jeng~

    btw, good luck ye zam.. insyaAllah kalau ada rezeki ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. menusuk jiwa ya.. dahsyat tu.. Terima kasih ye krn sudi singgah n doakan Zam ;D Aminn

      Delete
  48. good luck ya zam... =)

    sy pun nak komen sikit pasal blog budak tu...
    1. Tolong kasi cerah sikit background (jgn guna background hitam, mata teman ni rabun)
    2. 'Jejaka Jambu' part mana yg jambu pun tak tau huhu tak sesuai...
    3. Chat box sila alih ke side bar.

    Itu saje... ngeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks 4 ur comment Mahirah ;D Really apriciate it ;)) Bagus jg ada komen dr korg utk Nan Lime kat sini ;)

      Delete
  49. Replies
    1. Insya Allah Najiah ;) Thanks 4 coming :D

      Delete
  50. Kepada rakan blogger yang ingin memberikan komen ttg blog Nan Lime di sini, dipersilakan juga ya.. sgt2 dialaukan :)

    ReplyDelete
  51. wahh tajuk tuu ingatkan ada blogger yg cari gaduh tadi . bhahah . terkena den .

    untuk jejaka jambu , ada sikit jela teguran
    1) widget tu jgan besar2 sngat , nmpak semak sikit
    2) header tu memang awesome tapi cam besar sngat .

    apa2 pun goodluck abg zam

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. mmg sengaja ditulis begitu.. hehe

      Thanks utk komen membina buat Nan Lime ya :)

      & Thanks sn support Abg Zam~ Cayalah!

      Delete
  52. nak tanya! mcm mn awk buat letak link kat ayat "Blogger Sekalian, Tolong Zam Sound Budak Blogger Baru Ni Boleh Tak?" masa awk komen kat entry saya tu? U.U adakah anda paham dgn soalan saya yang agak pening ni U.U


    and pasal blog jejaka jambu nie . ianya tercolourfull sgt ah. ape kata mekap jejambu sikit. hhhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haa.. Zam faham maksud soalan Ieyra. Slps solat jumaat ni, nt Zam cuba buat tutorial k.. Insya Allah :)

      Nak mekap jambu??? haaa bro Nan Lime sila jawap~~

      Delete
  53. tengok tajuk dh cuak..hihi
    btw,ilmu dan teguran yang berguna.

    ReplyDelete
    Replies
    1. insya ALlah, boleh dimanfaatkan bersama.. bab tajuk tu, Zam sengaja je nak cari pasal dgn Nan Lime.. hehe

      Delete
  54. blog nan lime nie dah ok..tapi ia nampak kemas kalau letak scroll bar kat tepi..warna ijau ker ..ikut tema..nampak nice sikit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa... thanks utk komen yg membina ni ya ;)

      Delete
  55. tajuk punyalah gempak, rupanya nak join contest, creative benor yee. btw, all the best! *nak masuk tapi tak sekreatif tuan blog nih. haha =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala.. boleh je Diera.. Zam pun tak percaya dlu nk hasilkan entri kreatif.. last2, berpeluang gak.. alhamdulillah :)

      Delete
  56. haha..suspens je tajuk :D good luck!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kasi saspens .. sikit je.. hehe.. btw thanks! ;D

      Delete
  57. pergh !! tajuk nak gempak je . hahah . good luck abang zamani :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. gempak, tak pe.. cool lg tu.. hehe.. btw thanks Cik Fie! ;D

      Delete
  58. Replies
    1. ALhamdulillah.. skrg nak target hadiah utama lak ;D aminnn

      Delete
  59. pergh, tajuk post.. seram jugak nak baca.. btw, entry yg bagus terutama buat blogger mcm saya ni yg jarang sangat update.. sekarang nak kena rajin2 update baru lah orang tau kehadiran blog kite kn??

    Tahniah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. harap tak terasa tau dgn komen zam tu.. huhu.. ditujukan secara umum utk pandangan bersama

      Delete
  60. tahniah abe ,, buat suspen je ..punye la smngat bca .haha..entry yg kreatif

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Seu.. Alhamdulillah menjadi :))

      Delete
  61. Abang Zam buat semua orang seram sejuk haha tahniah .. tapi abang zam apa yang jambunya ? blog dia colourful gituh hahaha ..

    btw tahniah buat kali kedua ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nama dia je jambu... agaknya bro Nan Lime ni mmg jambu orgnya.. kot.. hehe.. appn, thanks!! ;D

      Delete
  62. thanx sudi singgah blog sy...semua yang kat atas tuh memang terbaekkk!!!cume sy nak tanya ade satu perkataan home....inspirasi....infografik bile sy klik x der kuar pape...bagi sy seeloknya diletakkan sesuatu karya dari brader nan sendiri pasti menarik untuk dikongsi bersama blogger lain...setiap blogger ade keunikan masing-masing dan sy percaya bile bukak blog brader nan neh orang dah tau ape keunikan blog dye....sorry banyak plak yang aku ngarutkan neh...sorry ek...bagik saya 2x pon pemenang.....all the best untuk kedua-dua pemenang.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks dik :D Appn, ttg link/page yg terdapat kat sana, mmg Zam perasan juga permasalahannya. Mungkin secara perlahan2, dia akan isikannya dgn apa yang adik cadangkan tu :)

      Thanks 4 the comment , yah ;D

      Delete
  63. baca entri ni dgn prasaan yg thrill & konfius..haha....trcari2 part mana yg nk kena sound... lepas dah baca habis entri zam ni, then baca entri jejaka jambu tu skali, baru faham what happen sbnarnya...huhu..

    anyway, all the best! tahniah jugak! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Ez-1 sb baca sampai habis biarpun Zam dh risau entri panjang ni tak dibaca org.. huhu..

      appn, thanks again ya ;D masih di beijing?

      Delete
    2. salam, singgah lg...ur welcome jgk...eh xde la, pegi beijing tu brcuti seminggu lebih je, tu pun citer dah lama, thun 2011...

      btw, sekali lg, "semoga berjaya!" :)

      Delete
    3. serius ingatkan belajar kat sana.. hehe

      Delete
  64. salam ukhwah. Thanks for visiting my blog.
    pape pon tahniah dan selamat berjaya ya.
    entry yg sgt membuat org ingin membacanya.
    sebab kalau xbace entry ni confirm tak paham la hai.
    once again, congrats and good luck!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam perkenalan juga :D Ur welcome, & thanks untuk komen ini.. Zam dh risau org tak mahu baca sb panjang enrti Zam kali ni..
      btw utk doa tu, Zam aminkan saja! ;)

      Delete
  65. singgh juga blog dia.. comel je header dia...ahaks!

    ReplyDelete
  66. singgah kembali ke sini..haha tajuk macam ajak gaduh je..dah cuak tadi ingatkan siapalah mangsa tu..huhu anyway nice entry, memang betul2 sound ya..hehe salam perkenalan dan selamat hari raya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai dah yang cuak masa nak masuk sini.. hehe.. thanks sb singgah ye.. Salam perkenalan juga, dan seamat hari raya ;D

      Delete
  67. tahniah menang giveway budak jambu.. nanti bolehlah BBL tumpang cas telefon ye.. hahaha


    My recent post : Hanya Di Malaysia Versi Instagram Episode 4

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh sangat! haha

      thanks sb singgah sini! ;)

      Delete
  68. waaa dapat powerbank tuu...suspen jee..heheh

    ReplyDelete
  69. Baca tajuk dah naek seram bulu ketiak nie.. Nak tengok blogger mana yang gaduh lak nie. Haha gurau je bro. Apepun tahniah yer...
    Aq baca entri kat atas tu macam dah terkena ngan batang idung sendiri lak.. jarang update entri..sibuk.. yang jambul tu je bukan.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh, alamak.. Harap korang tak terasa la dgn entri Zam ni.. huhu.. tak terdetik dlm nawaitu pun.. huhu

      Delete
  70. sangat menarik blog saudara nie. saya pun jarang2 update. saya baru bjinak2 dgn blog. kalo ada yang tak kena tegurlah yea. :D semoga berjaya. :D http://saljuizzati.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Ettiey :) Zam buat entri ni pun, bkn sengaja nak komen2 suka2.. Harap sama2 dpt perbaiki kekurangan diri :)

      Delete
  71. terjah sini pulak =) untung la dpt powerbank free..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tgh berusaha lg ni sbnrnya :) Appn thanks sb singgah blog Zam n tglkn komen ;)

      Delete
  72. Perhh memang hebat! Yang penting title entry tu, biso molek.hahaha
    Semoga berjaya ye. Insha'Allah dapat powerbank nanti :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aminnn... Thanks ya Tiey smilez sb sudi singgah n komen :))

      Delete
    2. Most welcome, No hal. Bereh :)

      Delete
  73. terbang ke sini, selamat hari raya. nak follow teruslah. ^^

    ReplyDelete
  74. Entri yang menarik. Dah lawat balik dan follow. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Esyah.. kunjungan anda sgt dihargai ;D

      Delete
  75. meheheh... bab perlunya reveal identity seorang blogger tu, i don't really agree with that point of view man, if it's just a mere personal infotainment blog then there's no need for that... but if it's a business oriented blog or anything strictly work related, then that's a different story meh, sbb perlu ada unsur reliability and trust utk berurusan... kebanyakan blogs yg i follow mostly got mysterious admins who conceal their 'true forms', n i don't even bother to ask why or nak berkenalan or whatever, they must each have their own reasons... i follow their blogs because of their interesting contents, doesn't matter who they are... ada yg antara mereka organize contest giveaway, pernah join, pernah menang, dapat hadiah, x de masalah... i'm also a mysterious infotainment blogger, i didn't want to reveal my identity to that blogger yg organize contest tu, so i gave my friend's name n address (after dapat permission from my friend la of course) for that blogger to post my prize to my friend... settle ^^

    my reason for being mysterious? i just like being mysterious, not that i have something to hide, being mysterious is just so friggin cool, it's a psychological thing ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks 4 ur oppinion dude, really appriciate it.. nice one.. hehe.. appn, zam dpt idea nk komen ttg identiti tu bila memikirkan dia boleh pergi jauh dalam business as a graphic designer.. itupun lps baca entri dia hasilkan artwork utk kedai makan abg dia.. Kiranya, we've got the same idea about that, right? ;)

      Delete
    2. Sure thing, haha... eh i'm not a dude, i'm a dudette :p ...btw all da best bro ^^

      Delete
  76. Hidup segan mati xmau....hahaha..wow, kalau macam ni nak gk Zam review blog sy..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha tp Zam tak sampai hati gak sbnrnya nak komen mcm ni, sb Zam pun ada kekurangan di sana sini.. ;p

      Delete
  77. best of luck abe weeii...

    bg sally..point yg kedua tu betul...sebab dia jarang sgt update entry...mgkn start org kenal dia melalui segmen yg latest dia buat...kalau tak...mau jenuh dia nk promote blog dia...iye dok...? tp bg sally la...sally lagi suka kalau background dia warna putih...sebab hitam nmpk terlalu kelam... just an opinion :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waah.. thank 4 ur comment Sally :) Insya Allah boleh diterima pakai

      Delete
  78. Satu pandangan yg positif tak apa. Kakak ingat apalah tadi

    Good luck:)

    ReplyDelete
  79. assalamualaikum...zam

    tahniah dah menang contest tu kn sama2 dgn yumida... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam.. Thanks :) Yup, dgn Yumida ;D

      Delete
  80. Wow.. Ramainya komen kat sini.. Cayalah.. Tapi serius, tajuk 'Blogger Sekalian.. Tolong Aku Sound Dak Blogger Baru Ni Boleh Tak?' tu memang menarik.. Anda mungkin dapat menang Power Bank tu.. Pinjam boleh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Doakan supaya saya berjaya ya ;D hehe

      appn, thanks! tiba2 terlintas idea tu.. sj cri tajuk yg blh tarik pengunjung dtg

      Delete
  81. wahhhhhh ingatkan kenapalah td, apa pon tahniah

    ReplyDelete
  82. Emmm mendarat balas sini..... untung jejaka jambu dipromote oleh cik Zam kita.....salam eidulfitri utk sahabat....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks cik Hainom sb sudi balas kunjungan~ ;D makin meriah entri ni dgn komen

      Delete
  83. semoga berjaya apa yang zam impikan..=D

    ReplyDelete
    Replies
    1. aminnn.. thanks utk doa tu Zahara ;DD

      Delete
  84. wish u luck braderr! all the best! hookkk!
    *first time masuk istana tuan hamba* salam ziarah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Cik Jari Manis! Aminnn ;D

      Jemputlah lah dtg lagi ke istana Zam ni ye ;D

      Delete
  85. Gudluck ye bang :)
    Wahhh tak sangke blogger famous drop comment kat blog saya.
    Macam tak percaya. Hahahahah :O

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks dik :)) Hehe.. Zam blogger biasa2 je dik :D

      Delete