e

Friday, August 16, 2013

Tutorial Letak Link Dalam Ruangan Komen Di Entri Blog



Assalamualaikum dan selamat malam. Zam ditanya oleh blogger Ieyra Ghani petang tadi, tentang cara meletakkan link pada ruangan komen di entri blog. Dengan penyediaan link ini sebenarnya membantu memudahkan rakan blogger yang lain untuk berkunjung ke link yang diberikan anda dengan satu klik, tanpa perlu melakukan select all alamat penuh link yang diberikan dan right klik untuk 'go to the web'.

Sebelum itu, Zam harus berikan kredit kepada blogger LYSSA FAIZUREEN untuk tutorial cara letak link entri dalam komen ini. Blog Lyssa merupakan blog rujukan tutorial yang biasa Zam gunakan untuk hal-hal yang berkaitan blog. Jadi, perkongsian di bawah ini juga sebenarnya diperolehi dari blog beliau:

  • Apa yang anda perlu lakukan ialan, copy kod dibawah dan paste kan di Word. (anda juga boleh terus paste kan kod ini pada ruangan komen di entri blogger lain, cuma Zam lebih suka lakukannya di Word terlebih dahulu)


MESEJ ANDA: <a href="LINK ENTRI ANDA"><b>TAJUK ENTRI ANDA</b></a>


  • Gantikan setiap perkataan dengan tulisan biru di atas dengan ayat anda sendiri.
CONTOH

Terbang melayang dari blog & mendarat di sini ('',) Salam Ziarah, & jemput ke blog ya  : <a href="http://zamani84.blogspot.com/2013/08/blogger-sekalian-tolong-aku-sound-dak.html"><b>Blogger Sekalian, Tolong Zam Sound Budak Blogger Baru Ni Boleh Tak?</b></a>

Sedikit peringatan, cara ini hanya dapat dibuat pada ruang komen blogspot. Elakkan dari menggunakannya di DISCUSS dan Wordpress ya ;)

PSNak minta tolong anda sekalian komen kat link entri ni boleh? Tolong Aku Sound Dak Blogger Baru Ni Boleh Tak?

31 comments:

  1. wah..elok juga nie..thank's bro utk tutorial nie :)

    ReplyDelete
  2. AWESOME! btw ada 1 sokln jgk nie.. cmne link entri yg dipost boleh jdi mcm nie - http://bit.ly/1eLBneX, xkuar pulak yg pjg b'jela-jela mcm nie - http://zamani84.blogspot.com/2013/08/blogger-sekalian-tolong-aku-sound-dak.html

    phm kn soklan? hehe!! =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa... faham sgt ;D nt Zam buat tutorial ye ;)

      Delete
  3. thanks zam. dah lama gak tercari2 mcm mana nak letak link terbaru kita bila komen dekat blog orang lain untuk blogspot.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ur welcome Rozuan Ismail :D bguslh bermanfaat :D

      Delete
  4. jarang buat nie, thanks for sharing dan mengingatkan..

    ReplyDelete
  5. Jom sama sama belajar buat affiliate.
    Sini saya dapat yang paling senang nak buat..setakat nk tambah income bolehlah..ianya percuma untuk join..hebat....anda dapat dolar pulak tu..

    http://MegaStoon.Com/?share=52572

    ReplyDelete
  6. Jom sama sama belajar buat affiliate.
    Sini saya dapat yang paling senang nak buat..setakat nk tambah income bolehlah..ianya percuma untuk join..hebat....anda dapat dolar pulak tu..

    http://MegaStoon.Com/?share=52572

    ReplyDelete
  7. tq sifu..lama dah cari tutorial ni..:)

    ReplyDelete
  8. Saya pun nak try buat tapi tak tau nak testing kat mana. Kalau jadi terima kasih tuan blog

    ReplyDelete
  9. a ha .. syok je baca tips ni.. and terus nak apply kat sini jugak.. Thank you!! :-) M: <a href="http://amfarra.blogspot.com><b>jemput lah ke blog saya :-)</b></a>

    ReplyDelete
  10. Sangat menarik dan banyak kebaikanya. Senang rakan lain nak lawatinya.

    Testing entri terkini:
    Vitamin Shaklee Bagus Untuk kesihatan

    ReplyDelete
  11. Info yang bagus.. nak try dekat sini dulu..huhu..

    Entri Terbaru: Braces Mengubah Bentuk Muka?

    ReplyDelete
  12. wow...tq atas tutorial yang super simple ini.
    Alhamdulillah berjaya saya laksanakan.

    ReplyDelete