e

Sunday, August 25, 2013

Tutorial Pendekkan Link, URL

Add caption


Assalamualaikum dan selamat petang. Baru berpeluang menulis entri untuk hari ini memandangkan sejak pagi tadi Zam sibuk dengan urusan peperiksaan di OUM. Teringat request dari seorang rakan blogger- FAKHRURU baru-baru ini yang belum sempat Zam tunaikan, jadi inilah dia sedikit perkongsian ilmu buat FAKHRURU dan anda semua ya.

Pendekkan link, URL? Apa maksudnya?

Korang tentu dah terbiasa menggunakan link URL yang panjang berjela untuk ping entri di Facebook kan? contohnya seperti ini:


Apa kata, anda pendekkan link tersebut menjadi seperti ini:


Nampak lebih kemas dan ringkas, kan? Biasanya blogger menggunakan link yang ringkas ini untuk ping entri mereka di Twitter memandangkan laman sosial tersebut mengehadkan penggunaan perkataan. 

Macam mana nak buat??

Senang saja. Korang boleh pergi ke http://bitly.com/, kemudian ikuti setiap langkah mudah yang disediakan, iaitu klik butang join now >> sign in with facebook (atau sign in with twitter) >> autorhize >> dan akhir sekali, masukkan alamat email anda di ruang yang disediakan. Selepas itu, anda boleh mula menggunakan aplikasi bitly.com untuk memendekkan url blog. Selamat mencuba ya ;D


22 comments:

  1. dah lama cari tutorial ni..tq bro zam

    ReplyDelete
    Replies
    1. ur welcome Aswan.. kita bljr sama2 ;D

      Delete
  2. ohh baru tahu ..thanks tutorialnye

    ReplyDelete
  3. cik akak pun nak belajar juga :)

    ReplyDelete
  4. wahh lame cari benda ni..thankyou so much ^_^

    ReplyDelete
  5. sekarang ni bukan bitly je..dah mcm2 pesyen husna nmpak..:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup, ada lagi yg lain, cuma Zam dr mula lg pki bitly ni ;)

      Delete
  6. thanks Zam....memang ini yang akak cari ....good info....

    ReplyDelete
  7. di blogger sendiri pun boleh kita pendekkan link tu kalau tajuk entry terlalu panjang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup ;D banyak lagi sbnrnya ni.. boleh cuba2

      Delete
  8. deno baru tahu cara ni sebulan lepas...

    ReplyDelete