e

Sunday, September 22, 2013

Jom Sarapan Dengan Nasi Lemak



Assalamualaikum & selamat pagi.. Rasanya dah lama Zam tak menjamu nasi lemak ni.. Biasanya Zam akan memasak sendiri sarapan yang ringkas di pagi hujung minggu, tapi memandangkan barang basah di dapur dah habis, terpaksa lah Zam keluar mencari sesuatu untuk mengalas rasa lapar ni. Alhamdulillah, sekarang dah kenyang pun :)

Kalau di Kuching ni, nasi lemaknya agak berbeza. Apapun, Zam akan mencari juga nasi lemak yang dimasak ala semenanjung. Mungkin sebab dah terbiasa. Tak ramai yang buat dan berniaga nasi lemak style semenanjung kat sini, tapi kalau dah jumpa, memang best ar ;)

13 comments:

  1. nASI LEMAK sesekali takpe, jangan hari2...dah nama org Melayu, tak sah tak makan nasi lemak dlm sebulan kan? Kalau boleh nak hari2 agaknya.

    ReplyDelete
  2. Apa bezanya nasi lemak kat semenanjung dengan kat sana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg disini, nasinya tak dimasak dgn santan.. telur, biasanya telur dadar.. & sambal diblend dgn ikan blis.. dr pemerhatian Zam ar

      Delete
  3. mohon share sikit apa beza nasi lemak kat sarawak zam. teringin sangat nak tahu

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasi xguna santan= nasi kosong, biasanya ikan bilis diganti dgn ikan kering, telur rebus diganti dgn hirisan telur dadar, & sambal blend dgn ikan bilis

      Delete
  4. nasi lemak die tk dimasak dgn santan? meaning nasi kosong biasa la ye? huhu .. kuching kat area mane tu? hihih dah lame tk mkn nasi lemak. my favourite! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya kebnykan tmpt kat srwk mcm tu :)

      Delete
  5. yup2...betul nasi lemak nya x dimasak dengan santan pastu ada ikan kering...tapi nak dibandingkan dengan semenanjung ,semenanjung lagi best la...

    ReplyDelete
  6. nasi lemak tak bersantan??? kalau camtu apa yang lemaknya

    ReplyDelete