e

Monday, September 9, 2013

Resepi Lempeng Spaghetti



Alhamdulillah, baru selesai dengan makan malam untuk hari ini. Tercari-cari juga idea untuk masak apa sebelum tu, sampailah Zam teringat dengan resepi Soba Noodle Pancake (Lempeng Mee Soba) yang Zam tengok dari Asian Food Channel semalam. Bahan-bahan utamanya ialah mee soba, berbagai jenis cendawan, hati ayam tapi disebabkan Zam tiada bahan-bahan tu di rumah, Zam gunakan apa saja yang ada- spaghetti, sosej, bawang besar yang dicampurkan bersama telur. Kalau nak cuba-cuba buat, boleh je tapi faham-faham jelah, Zam memasak dengan bahan yang kurang.. Orang bujang lah katakan ;D

Bahan-bahan
  • 1 ulas bawang besar (diracik).
  • Sedikit mentega untuk menumis (Zam gantikan minyak dengan mentega sebab sukakan aroma bawang besar yang ditumis dengan mentega).
  • Sedikit ketumbar (Zam memang sukakan masakan dengan ketumbar ni.. aroma & rasanya best).
  • 4 batang sosej (dihiris nipis).
  • 2-3 biji cili padi (dihiris).
  • Segenggam kecil spaghetti angelic hair (spaghetti yang paling halus).
  • Sedikit minyak masak.
  • Air untuk merebus spaghetti.
  • 2 biji telur (dipukul sebati).
  • Sedikit garam.
  • Kicap ABC.
  • Mayonis.
Cara-cara
  1. Panaskan mentega, tumis bawang, dan bila agak perang, tumis ketumbar bersama. Akhir sekali, masukkan hirisan sosej dan goreng sehingga masak. Ketepikan.
  2. Rebus spaghetti angelic hair untuk 2-3 minit. Tos dan ketepikan.
  3. Pukul 2 biji telur bersama, dan masukkan sedikit kicap ABC. Pukul semula sehingga sebati.
  4. Masukkan bahan tumisan dan spaghetti ke dalam telur yang telah dipukul, dan gaul sehingga mesra.
  5. Panaskan ceper dengan minyak, dan tuangkan adunan tadi.
  6. Terbalikkan adunan apabila sebelah permukaan telah masak, agar kedua-dua permukaan masak dengan sekata.
  7. Angkat, hidangkan diatas pinggan, dan sapukan mayonis ke atasnya bersama sedikit kicap ABC. 
  8. Sedia dimakan.. Boleh juga dicicah bersama sos cili.

22 comments:

  1. uikss, sedapnye... nak try buat laa. dah terliur dah ni. heee :D

    ReplyDelete
  2. sedapnya :) ade masak lebih ke tak..hehe..

    ReplyDelete
  3. Rajinnya masak.... takpe la kalau x sedap mana pun.. yg pntg rajin masak.. hahaha =p

    ReplyDelete
  4. wah menarik la abe... terliur pula deno.. tadi deno makan pengat durian :)

    ReplyDelete
  5. sedapnyerrr time2 lapor ni.. pandai zam masak.

    ReplyDelete
  6. Replies
    1. bolehlah.. hehe... tak tau lah klu org lain rasa mcm mn

      Delete
  7. Zam bole jadi mcm CMG lpas ni bt blog masakan. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Mat Gebu ke? huuu taiko tu... tp appn, doakan Zam gak ye

      Delete
  8. wah..menarik sungguh tengok.selalu buat murtabak megi

    ReplyDelete
    Replies
    1. serius, smlm ms makan lempeng ni, teringat kat murtabak.. hehe

      Delete