e

Sunday, October 20, 2013

MENJADI TUNANGAN ORANG TANPA SEDARTiba-tiba keluar tajuk macam ni, silap-silap ada yang ingat Zam yang bertunang.. Haa.. Ini bukan kisah Zam yang bertunang tanpa sedar, tapi sedikit perkongsian yang boleh dimanfaatkan oleh kita. Mungkin ramai yang tak pernah terfikir perkara macam ni boleh berlaku, kan. Sharing is caring di pagi Ahad ;)

MENJADI TUNANGAN ORANG TANPA SEDAR 

Jika seorang lelaki menyatakan hasrat kepada seorang perempuan untuk dijadikan isteri dan wanita itu bersetuju, adakah ia dikira bertunang walaupun ibu bapa perempuan itu belum tahu atau tidak kenal pihak lelaki? 

Makna pinang dari segi syarak adalah pihak lelaki menyatakan hasrat berkahwin kepada pihak perempuan. Apabila pihak perempuan berkata setuju, maka perempuan itu sudah dikira menjadi tunang kepada lelaki tersebut. 

Contohnya apabila seorang lelaki berkata kepada seorang perempuan, "Aku ingin jadikan kamu sebagai isteriku." "Kahwin la dengan kita bila-bila," jawab perempuan tersebut. Maka dari segi hukum syarak, tatkala pihak perempuan itu bersetuju, dia telah menjadi tunang kepada lelaki tersebut; walaupun ia disebut dalam telefon. Jadi, haram bagi lelaki lain untuk masuk meminang jika hal itu diketahui. 

Namun jika pihak lelaki lain yang ingin masuk meminang itu tidak tahu, maka ia tidak haram. 

Bagaimana dengan kebiasaan orang Melayu yang menghantar rombongan meminang untuk lelaki meminang perempuan? Ia hanyalah adat Melayu, dan tiada kena mengena dengan hukum Islam. 

Antara hukum Islam dan hukum adat, mana satu lebih penting? Namun tiada masalah dengan adat Melayu itu, cuma dari segi hukum Islam, bertunang itu adalah apabila seorang perempuan itu bersetuju dengan hasrat pihak lelaki untuk menjadikannya seorang isteri. 

Bagaimana Jika Perempuan Itu Ketiadaan Ibu Dan Ayah? Mengikut hukum syarak, jika perempuan itu persetujuannya sudah diizinkan oleh syarak seperti perempuan yang cerdik, yang sudah baligh dan sebagainya, ia sudah dianggap bertunang jika dia bersetuju dengan pelawaan lelaki yang menyatakan hasrat mengahwininya. Apabila perempuan itu persetujuannya tidak menepati hukum syarak seperti belum baligh, gila dan lain-lain, maka wali diperlukan untuk menjawab 'pinangan' tersebut. 

Kesimpulannya, kita perlu berhati-hati kerana kita boleh menjadi tunang orang tanpa kita sedar. Pastinya ramai yang tidak tahu dan perasan akan hakikat ini.

15 comments:

 1. aww why fae rasa sweet je when reading this article hihi

  ReplyDelete
 2. Baru2 nie ada kawan lelaki ajak kawin ngn sorang budak pompuan, tp tak tau dia serius/main2. Cuma bg saya benda2 macam ni tak patut dibuat gurauan.

  ReplyDelete
 3. betol...setuju..org skrg lupa tunang cara Islam

  ReplyDelete
 4. "Apabila perempuan itu persetujuannya tidak menepati hukum syarak seperti belum baligh, gila dan lain-lain, maka wali diperlukan untuk menjawab 'pinangan' tersebut."

  Org gila boleh kawin ke?

  ReplyDelete
 5. perkongsian yang menarik dan bermanfaat :)

  ReplyDelete