e

Friday, November 22, 2013

Hairan Dengan Khutbah Jumaat Hari Ini

Assalamualaikum & salam Jumaat guys.. Hari ni Zam tak sempat nak update sebarang entri lebih awal sebab melayankan anak buah, sambil-sambil si sulung tu nak tengok CD guna lappy Zam. Sekarang ni baru ada masa, jadi Zam nak cerita tentang khutbah Jumaat hari ni yang lain macam sikit dari kebiasaan. 

Lain yang macam mana? Haa.. Tiba-tiba tadi bila sampai ke masjid, Zam dengar khutbahnya dalam bahasa Inggeris. Tak pernah-pernah pun selama ni, sejak duduk di Serdang sepanjang 20 tahun lebih.. Bila tengok imamnya dari jauh, nampak berjubah macam orang Arab.. Rupanya tengok di skrin, terpampang nama beliau- Mufti Zimbabwe ~ Ismail Bin Musa Menk.. Patutlah..

Kelainan pada khutbahnya, disampaikan tanpa text.. Seolah-olah beliau sedang menyampaikan ceramah.. Satu peluang berharga yang jarang-jarang ditemukan.. :)

Apapun, satu lagi kelainan pada hari ini, hujan turun di hari Jumaat.. Biasanya panas.. Alhamdulillah.. Sejuk sikit hari ni


21 comments:

  1. Ada tauliahkah Mufti Zimbabwe tu untuk beri khutbah? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. jawatan mufti negara dia tu Acik.. bukan calang2.. beliau memegang jawatan Pengarah Jabatan Fatwa di negaranya dan merupakan lulusan syariah dari Universiti Madinah.. populasi negara pun nak dekat separuh dr Malaysia.. Boleh bayangkan kan kredabiliti dan ketauliahan dia ^^

      Delete
  2. Replies
    1. alhamdulillah.. bukan senang nk dapat peluang dgr khutbah dr ulama seperti beliau

      Delete
  3. jauhnya datang..

    sini juga hujan tadi..=)

    ReplyDelete
  4. Kat sini pun hujan, after a long hot day..

    ReplyDelete
  5. Assalammualaikum...zam,

    best khatib nya daripada luar...bukan senang nak dapat peluang mcam nie kan..

    mselim3

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam :)) cara dia sampaikan khutbah tu, 1st time dgr

      Delete
  6. sekali sekala kan kelainan dalam khutbah jumaat... heee..terasa macam ada kat oversea tak zam bila dengan khutbah dalam bahasa lain...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sungguh.. itu yg zam rs.. koya duk oversea kjp.. hehe

      Delete
  7. wah, ingatkan nak sebut Dr. Zakir Naik (Indian) dah tadi, rupa2nya dari Zimbabwe... jauh tu, alhamdulillah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kira best gak yg mufti Zimbabwe ni.. penyampaiannya menarik

      Delete
  8. beruntung Zam dengar khutbah dalam bahasa English

    ReplyDelete
  9. Wah, bestnya. Harap dapat jumpa juga

    ReplyDelete