Assalamualaikum & selamat malam buat pembaca blog Zamani Abe yang mesra dan ceria sokmo nih ;) Susulan Entri Misi Mencari Daun Pandan pagi tadi, Zam terima banyak jawapan dari rakan blogger, jadi Zam ucapkan terima kasih untuk itu ya. Sebenarnya, bahan yang Zam tunjukkan dalam entri tersebut ialah GULA MELAKA atau GULA APONG (gelaran orang Sarawak) yang dihiris halus. Ramai juga yang menjawabnya dengan betul, cuma memang Zam akui gambar tu mengelirukan juga kerana rupanya iras-iras kacang tumbuk. Apapun, thanks sebab tak lokek meluangkan masa di sini ya.
Teringin Nak Makan Labu Sira
Ramai juga yang nak tahu dan meneka Zam nak masak apa dengan bahan tu.. Haa.. Sebenarnya, Zam tiba-tiba teringin nak makan Labu Sira sejak beberapa hari lepas. Pernah makan? Orang belah Kelantan mesti biasa makan sebab ia menu yang berasal dari sana:
Resepi ni, Zam dapat dari blog FARHANA AZREEN. Zam tak terfikir pun nak guna Gula Melaka kalau bukan dari dia. Biasanya, Zam tengok labu disira dengan gula pasir saja. Jadi, apa yang Zam cuba kali ni memang menarik. Thanks ya untuk resepi tu. Cuma sayang Zam ak ada daun pandan tadi.
Dapat 5 Bintang Untuk Labu Sira
Memandangkan Zam ke sekolah hari ni (walaupun sebenarnya cuti dah), Zam niatkan nak beri Labu Sira tu kepada kawan-kawan yang ada di sana pagi tadi. Nak dijadikan cerita, seorang kawan Zam pergi bagi Labu Sira tu kepada kawan-kawan Zam yang lain di pejabat sekolah dan merahsiakan siapa yang membuatnya. Motif, sebab nak dapatkan komen yang jujur.. Hehe.. Dan salah seorang yang merasa itu ialah Guru Besar Zam sendiri. Hasilnya, Labu Sira tu habis!! Pergh nasib baik.. Zam dah risau labu tu tak habis dimakan sebab manis sangat.
Komen mereka, rasanya dah ok.. Cukup.. Tak terlampau manis. Sedap. 5 bintang! Wow! Bab 5 bintang tu, Zam malu malu alah bila dimaklumkan oleh kawan.. Ingatkan tak menjadi lah resepi tu.. Hehe..
Hye, saya suka baca blog awak, harap awk boleh singgah blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)
ReplyDeletehi, thanks... insya Allah Zam akan ke sana ;D
DeleteWah.. thniah .. ni first tym zara dgr pasal labu sira.. mklum laa, zara bkn mnetap kat sna.. hikhik. Tgk pict.. nmpk mnarik..tntu sedap ni spt yg d komen.. ^^
ReplyDeletethanks Zara.. oo bru pertama kali ya.. hehe alhamdulillah
Deleteboleh la masuk masterchef musim baru nanti..hehe
ReplyDeletewah.. banyak nk kena belajar lagi ni
Deleteina x pnh pun mkn
ReplyDeleteada kesempatan, boleh cuba ;D
DeleteNice. Boleh cuba ni lain kali. Saja kan nak try makanan orang lain :D Hehe. Belakang rumah Vee byk daun pandan. Haha :P
ReplyDeletehaa... cubalah.. mana tahu akan suka kan
DeleteWahhhh...pasni leh laaa cuba nasib dlm masterchef season 3....
ReplyDeletewahh... nk kena penuhkan ilmu di dada dlu ni bru masuk
Deletemesti sedap kalau Zam yang masak....menjadi resepi tu yea.....
ReplyDeletealhamdulillah menjadi sis :))
Delete5 bintang? Ni nak kena rasa ni...hheee....
ReplyDeleteha silakan ;))
Deletewah boleh buat labu sira lagi lepas ni :)
ReplyDeleteha boleh cuba dh tu ann ;D
Deletenak juga...mcm sedappp
ReplyDeletejom masak sama2.. hehe
Deletewah wah wah kemah boh :D
ReplyDeleteHehehhehhe
malu le kite.. heheh
DeleteThe New Master Chef Malaysia...
ReplyDeleteaminn.. heheh.. tp bnyk lg nk kena bljr lagi ni
Deleteterbaik la zam,
ReplyDeletelama tak balik klate gi kenduri, biasanya ada kat kenduri. jadi lama dah tak makan..
biasa makan gak rupanya.. hehe bru nk bljr buat sdri je ni :)
Deletebagus la tu bro. Aku ni masak air je tahu. Hehehehe.
ReplyDeleteZH Blogger
banyak lg nk kna bljr lg sbnrnya :))
Deletelabu siro ko pengat labu zam..Kalau siro guna gula je tak guna gula melaka...hehe
ReplyDeleteade je yg guna gula melaka.. hehe
Deletea ah, minat lama zam yg dtg kembali ;D
ReplyDeletememe sodap bedaoh lah benda tu..try siro labu kelate plok.,ih..ih..
ReplyDeleteapsal anas godek semua blog pasal makanan pagi2 buta ni. aduh... *isyh gosok2 perut bunyik.
ReplyDelete