e

Wednesday, February 12, 2014

Awas: Berhati Hati Sebelum Menggosok Gigi

Assalamualaikum & selamat malam semua. Sambil-sambil menunggu video Tonton Online Ariana Rose Episode 27 dimuatnaik malam ni, jom luangkan masa sekejap dengan entri ringkas Zam ni. Haa.. Baca tajuk pun mungkin dah buatkan pembaca tertanya-tanya, apalah yang bahaya sangat sampai kena berhati-hati sebelum menggosok gigi ni kan.. 

Sebenarnya, Zam nak kongsikan satu karikatur yang menyampaikan mesej kepada kita agar sentiasa menjaga kebersihan di mana-mana. Lebih lebih lagi di bilik air yang melibatkan barang personal kita seperti berus dan ubat gigi kan.. Manalah tahu, kalau-kalau ada bendasing atau serangga perosak seperti lipas ni yang membuat onar pada barang-barang personal tersebut.. Kan dah tak bersih jadinya.. Ya tidak? Hehe


34 comments:

  1. better beli berus gigi yang pakej dengan penutup berus tu..selamat sikit

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa, itulah yg dicadangkan oleh bnyk pihak :)

      Delete
  2. akak memang pakai berus gigi yang ada penutup tu.... he he he...

    ReplyDelete
  3. Mmg benda2 ni suka merayap time org tidor...Huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah.. masuk dapur malam2, mesti jumpa makhluk ni

      Delete
  4. Vee memang ada cover punya.. Walaupun dlm cabinet kan, still makhluk 'indah' ni dpt menyelit.. Hihi.

    ReplyDelete
  5. Luckily Fiza guna bekas..ape pun kena basuh dulu berus gigi dan ubat gigi sentiasa ditutup..kalau x,dapatlah perisa dan penyakit pulak yang datang

    ReplyDelete
  6. aaalamakkkkkkk geli pulakkk tetibeeeee

    ReplyDelete
  7. hohoo satu lg petua kebersihan berus gigi ni, jangan simpan berus gigi di dlm bilik air yg ada toilet tu, sbb bacteria fecal coliform boleh jer melekat kat toothbrush, walaupun toothbrush tu ada penutup, kat penutup tu pun fecal bacteria spores boleh melekat juga... ohohoo, eek

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh jgn confuse, coliforms tak produce spores, coliforms boleh melekat kat apa2 perkakasan kat dlm toilet tu selepas flushing the toilet bowl... fecal bacteria selain dari coliform pulak ada yg boleh produce spores, lalu menambahkan lg variety fecal bactera yg ada dok lepak2 kat dlm toilet tu hohoo... simpan la toothbrush n toothpaste smua kat dlm bilik korang jer, di tempat yg bersih ^^

      Delete
    2. waa.. penerangan yang panjang lebar... best! & thanks! i've got a lot of information from you ^^

      Delete
  8. lipas pun nak berus gigi jugak eh hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia nak meninjau2, tu yg panjat tempat tinggi skit.. hehe

      Delete
  9. eeeeeuuu..terus tekak rasa geli geman aihhhh...ni yg rasa mcm hari² nak pakai berus gigi baru nie...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe jgnlah smpi terasa mcm tu sis.. :D

      Delete
  10. Barang mandi aku memang semua dalam bag khas. Tak suka campur². =)

    ZH Blogger

    ReplyDelete
  11. letak dalam beg. zip! setel haha :P

    ReplyDelete
  12. oh tidak... hope lipas tak sampai kat bekas berus dan ubat gigi tu... huhu

    ReplyDelete
  13. Kah kah ... chêguzαm rasakan mesejnya akan sampai .. agak sinis sikit mesejnya

    ReplyDelete