e

Saturday, February 8, 2014

Eh.. Mereka Ni Tertukar Mata Ke Apa??


Assalamualaikum & selamat malam semua. Bila tengok gambar kucing ni, rasa macam cun cun je mata mereka berlainan warna pada bahagian yang berbeza.. Macam main tukar-tukar pun ada.. Hehe.. 

Sebenarnya keadaan mata yang berbeza warna ini dikenali sebagai heterochromia iridum, dan ia berkait dengan genetik. Ia juga berlaku pada manusia, namun mungkin kita jarang menemuinya. Jika anda ke carian Google, anda akan temukan gambar gambar individu yang mempunyai mata seperti ini... Subhanallah :)



19 comments:

  1. Ada, pernah terserempak dengan seorang brother dari Arab mcm ni.. Dia dtg to our church. Semua hairan knp mata dia mcm tu.. Pastu baru dia ckp. Hehe. Tp dia punya bukan kes ni, but dulu masa perang kat Arab, ada bom meletup belakang rumah dia so mata dia terkena sekali.. Then dia pergi hosp, kebetulan ada seorang ni baru meninggal then family dia donor mata tu kat dia, tp mata dia warna biru.. So jadilah mata biru dan brown. Hihikk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo gitu ek kisahnya... menarik...

      (tiba2 rasa nak pakai contact lennse mata roda karang dalam cite naruto.. hehe)

      Delete
  2. Pelik la pulak..haha tapi teringin juga nak mata macam tu :D

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. itulah yg menjadikannya menarik kan :))

      Delete
  4. Kalau ada yang teringin jugak nak macam tu boleh la photoshop mata dia tu...haha

    ReplyDelete
  5. Kucing terbaik.. Satu hijau satu biru. X tau nak pngkah yg mna satu. Tapi comel... Unik! *_* maybe klau mnusia pelik skit tp yg pelik tu la special. Dah ktentuan Allah,kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 comel kan.. appn, slama ni kita ingat kucing je ade mcm ni, rupanya manusia pun ada juga

      Delete
  6. Replies
    1. gabungan comel dan comel, jd super comel!

      Delete