e

Tuesday, March 4, 2014

Buat Eksperimen Di Sekolah


Assalamualaikum & selamat pagi semua. Awal-awal pagi lagi, Zam dah ada kelas dengan tahun 4 untuk subjek Sains. Murid tak ramai, seorang je, jadi tak ada masalah nak fokuskan dia seorang. Topik hari ni lebih kepada Kemahiran Konsep Sains, dan apa yang ditekankan ialah membuat eksperimen.

Jadi, untuk memberikan pemahaman kepada murid dengan topik yang diajar, ada baiknya lakukan aktiviti yang dapat mengukuhkan kefahaman dan ingatan dia. Salah satunya, buat eksperimen. Alhamdulillah, Zam nampak dia boleh menangkap dengan cepat pengajaran Zam hari ni berbanding sebelumnya.

PS: Hari ni murid yang selalu sebut Biskut Comel Kakak Jenab tu tak datang.. Jadi Zam ada masa free hari ni di sekolah.. Boleh buat mana-mana kerja yang masih belum selesai.

21 comments:

  1. dulu sebenarnya aku tak minat sains tapi aku minat bila cikgu kata ada eksperimen sbb ada sesetengah eksperimen aku rasa macam magic..hehehe..

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  2. owhh, x ramai student yee...best laa camtu..leh fokus kat sorg murid jee...i ♥ science...hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sb sekolah pendidikan khas kan.. hehe

      Delete
  3. maaf ganggu :)
    jom ke blog syira and join Giveaway 2014 by Syira Lokman ^_^

    HADIAH HEBAT !
    Bloglist, Tudung, Topup, Lukisan, Keychain dan percuma Domain dot com
    Hadiah Misteri untuk TOP REFERRAL juga! :) tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh mne de ganggu sis.. thanks ye :))

      Delete
  4. sikitnya student zam. bestla kalau mengajar sikit camni je

    ReplyDelete
    Replies
    1. best tp ada cabarannya juga.. kena betul2 ajar sb tak ramai kan

      Delete
  5. Handal tu. Eksperimen menjadi ok la. =)

    ZH Blogger

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum. wahh bestnya. sheila paling suka sains dan eksperimen. hehee ~~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam.. oo.. pelajar sains ke dulu ni ;)

      Delete
  7. Slalu buat eksperimen masa skolah.. hehe.. besa bkumpulan laa.. masa skolah renda pula eksperimen ngan tumbuh2an.. tanam kacang ijau dlm susu kotak skola misal nya.. heheh

    ReplyDelete