e

Tuesday, March 4, 2014

Siapa Tiru Siapa?

Assalamualaikum dan selamat petang semua :)

Sesekali bila Zam ke sekolah dengan pakaian yang hampir sama warnanya dengan pakaian guru lain, terutamanya Kak Nor, Zam akan cepat cepat mengusik; "Ooo tiru saya ye??" . Maka, akan terjadilah pergaduhan kecil di awal pagi selepas tu. Bukan apa, sekadar gurauan di pagi hari sebelum memulakan kerja. Zam kalau tak mengusik sehari, memang tak sah.

Apapun, ini cuma mukadimah. Perkara yang ingin difokuskan, Isu siapa tiru siapa memang berlaku dalam situasi lain. Dan tak dapat lari juga dengan dunia blog ini. Kebetulan sama atau hampir sama dengan mana mana blog lain, itu adakalanya tak dapat dielakkan. Dari segi warna template misalnya, jika itu saja pilihan yang ada untuk kita gunakan, kemudian sama dengan blog lain, tak kan dikatakan meniru juga? Kan..

Dalam situasi lain juga, mungkin juga blogger tersebut mengambil contoh apa yang blogger lain buat untuk tujuan tertentu. Lagi bagus, idea yang diambil sebagai contoh itu diperhebatkan atau digubah penyampaiannya mengikut kekreatifan sendiri.

Soal siapa tiru siapa, ada masanya tak perlu dipertikaikan. Sebab ada kalanya, kita tak pasti siapa yang mulakan dulu sesuatu itu.

40 comments:

  1. Kite kan manusia biase.. semua sama je =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. zam faham maksud bella tu :) sama dr segi benda2 yg biasa org buat kan.. ada masa kita mmg akan temui perkara tu..

      Delete
  2. Replies
    1. thanks sis :) appn ini sekadar pendapat zam

      Delete
  3. lagu macam cantik macam comel macam lagu radja

    ReplyDelete
  4. gurauan mengeratkan sillaturahim..:)

    ReplyDelete
  5. Akak setuju sgt apa yg zam tulis nie... Kalau lah semua org berfikirn mcm zam... Alangkah baiknya.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks kak diana :) sekadar pendapat dr zam

      Delete
  6. Sesama mekhluk-Nya tak patut berburuk sangka....

    ReplyDelete
  7. yang penting seseorang tu kena ada identiti yang tersendiri.... ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. insya Allah, semua org ada identiti sendiri.. klu sama tu, kebetulan lh kn

      Delete
  8. serupa tapi tak sama..beza pada gaya..

    ReplyDelete
  9. Pernah nak tukar template ni...tapi rupa2nya dah ada blogger otai yang guna, xjadilah guna...nanti orang kata kita yang tiru...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hm... nk ikut hairan orang pun tak leh juga..

      Delete
    2. Kadang2 idea tu sama nak serentak...so nak buat mcm mana...go on jer

      Delete
  10. Xpe..yang penting kita ada identiti tersendiri

    ReplyDelete
  11. kita perlu ada kelainan...mana kan sama semuanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. insya Allah ada.. cuma kalau sama tu, mungkin kebetulan :)

      Delete
  12. Saya rasa, bagi saya lah, kalau kata mana-mana dalam blok kita yang elok, dan ada orang lain tiru.. lagi syiok kan? hahaha...

    ReplyDelete
  13. Siapa tau,yg mana benda baik org ambik@tiru dri kita tu kita dapat pahala ke..kan =)

    ReplyDelete
  14. Yg penting jgn cuba jadi org lain :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup :) tp tu lah, bila sama sikit, ada yg kata kita nk meniru

      Delete
  15. Tapi bila masuk bab dance choreographing, sakit hati jugak ler bcos kena tiru bulat2 without permission. Ha, ini berbeza. Ini kes hak cipta. Kalau yg kat blog tu, dia ambil point then ulas cara sendiri no hal, but kalau main kopi ke milo ke teh memang *rawr* (!!) gituu. Kekekeke.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa yang tu mmg tak boleh lah.. mmg tiru sebijik sejebuk

      Delete
  16. Replies
    1. bukan ae? ok lah rasanya mmg bukan pun..hehe

      Delete
  17. Kadang2 tu xpa laa tp kalo dah kerap tu cmana pula kn ? Haha. masa mula bblog..zara ada bca satu entry pasal blogger kena copycat hasil entry dia.. dah tu xkredit pula ngan pmilik asal.. zara mcm xpcaya ada jg tiru2 entry ni yaa. Mcm rasa pelik pun ada..knp nk tiru2 ? Mcm tiru keja skola org pula.. ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa.. yg tu mmg tak boleh.. apa yg zam tekankan ni, kita tak tiru tapi dikata meniru...

      Delete
  18. tapi dalam serupa tu tetap ada yang tak sama, kan??

    ReplyDelete