e

Thursday, March 6, 2014

Macam Mana Nak Siang Ikan Nabi Musa Ni?



Assalamualaikum & selamat malam semua.

Ikan dalam gambar diatas tu, ada yang menggelarkannya Ikan Nabi Musa. Zam tak tahu sejauh mana kebenarannya, mungkin kerana ia paling mirip dengan gambaran yang diceritakan dalam kisah Nabi Musa Alaihi Salam bertemu dengan Nabi Khaidir Alaihi Salam. Ikan yang telah dimakan setengah oleh Nabi Musa Alaihi Salam kembali hidup, lalu masuk semula ke dalam air (kisah penuhnya di SINI). 

Waktu Zam ke pasar petang tadi, Zam terjumpa ikan Nabi Musa atau ikan sebelah ni. Dah lama Zam teringin nak cuba memasaknya sejak sampai ke Sarawak 8 tahun dulu, sebab kat semenanjung Zam tak pernah jumpa ikan ni. Cuma selalu bertangguh, tu yang tak beli beli ikan ni selama duduk kat Sarawak

Masalahnya, Zam tak tahu nak siang macam mana & tak pasti nak masak macam mana. Kalau tengok rancangan memasak Jepun sebelum ni, mereka goreng celup tepung je. Menu lain, Zam tak pasti. Tadi penjual tu nak tolong siang, tapi Zam kata tak apa, Zam nak cuba siang sendiri bila sampai ke rumah nanti.

Jadi, terpaksalah Zam Google cara nak sediakan ikan ni..



39 comments:

  1. Baru tahu kewujudan ikan ni...hehehe.. :3

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo takpe2.. ikan pelik ni jarang jugak ditemukan

      Delete
  2. mase aku kat mukah, sarawak dulu selalu makan ikan ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap kan.. bru lepas rasa sikit ni..

      Delete
  3. kat semenanjung ada...ikan sebelah ye....sedap buat masak taucu...saya selalu makan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tp serius, zam tak pernah jumpa bila g pasar mlm ms kat semenanjung.. mungkin area zam kat serdang je tak ada, tp area lain ada..

      Delete
  4. Ikan ni paling sedap dalam banyak2 ikan, jgn terpengaruh dgn rupa, chegu sabah dulu goreng je, senang je siangnya, guna pisau lah kikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. goreng pon sodap yo...

      tp kekok le nak siang td.. mcm pelik je

      Delete
  5. ayah dulu pernah dpt ikan ni mase memancing. eh pelik bonar mase first time tgk. gerrli pon hado.. hahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin sb buruk n pelik.. tp rasa nya sedap dik :))

      Delete
  6. Replies
    1. alhamdulillah bila dh siap msk td mmg sedap

      Delete
  7. ikan sebelah nie.. 1st time dgr nama ikan nabi musa

    ReplyDelete
    Replies
    1. a ah.. ikan nabi tu nama lain ikan ni

      Delete
  8. waa.. ikan ni sedap tuuu...goreng biasa kasi garing pun sedap dah... selalu jugak dok beli ikan ni time musim banyak hari tu... murah pun murah... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah ni yg nak goreng garing2 balik rumah nt

      Delete
  9. x penah tgk ikan sbelah tapi tau laa kewujudannya...goreng biasa je ekkk zam...sedap x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap isi ikan ni kak... buat filet goreng pun sedap dahh

      Delete
  10. ikan ni ada jual kt semenanjung... tp x pnh plak terfikir nak belajar siang ikan ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. zam tak pnh jumpa... sb rupanya pelik, jd zam rasa cara siangnya pun mesti lain

      Delete
  11. Ayah akak dulu suka menjaring. Selalu juga kami dapat makan ikan sebelah nie. Di Port Dickson dan Melaka, selalu jer jumpa ikan ni. Kami dulu goreng garing atau masak kari pun sedap juga. Atau, potong 2 atau 3, goreng dan masak sweet sour. Sedap, Zam. Zam masak apa ikan nie? Mesti sedap kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh... banyak tips dr akak ni.. tp zam sempat masak simple2 je :) goreng celup tepung pun dah sedap kak

      Delete
  12. first time dengar nama ikan ni. haha nasiblah baca ni.

    ReplyDelete
  13. Tak pernah jumpe lagi ikan ni.camne?dah tahu siang ke?bolehlah share :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dahh... zam tengok videonya di google.. insya Allah nt Zam share

      Delete
  14. hentam je la.. janji dapat masuk mulut.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh nanti rosak ikan tu masak hentam je... hehe

      Delete
  15. 1st time dengar ikan jenis ni abe.....

    ReplyDelete
  16. Mak pernah masak sekali.. mula-mula Hana pelik jugak napa ikan ni sebelah warna lain sebelah warna lain.. tapi rasa dia sedap.. :D

    ReplyDelete
  17. Rupa dia buat org takut la.. macam mana nak siang dia klu tgk pun dah takut...

    ReplyDelete
  18. kalau kat kampung ecah orang panggil ikan sebelah atau ikan sisa nabi..tak pernah makan sebab mak tak pernah masak dari kecik..dah besar ni tak pernah jumpa pulak orang jual.. =)

    ReplyDelete