e

Tuesday, April 29, 2014

Cara Buat Comment Moderation Di Blog

Assalamualaikum & selamat malam semua.

Tengah hari tadi sempena entri Terpaksa Moderasikan Komen Di Blog, ada rakan blogger yang bertanyakan cara membuatnya. Jadi secara ringkas, Zam cuba untuk menerangkan cara-caranya, ok ;)

Kiranya, komen yang ditinggalkan oleh pengunjung blog anda tidak akan diterbitkan terus di ruangan komen entri, selagi anda tidak mengesahkannya terlebih dahulu.

Ini penting bagi anda untuk memantau dan mengelakkan komen-komen yang tidak diingini dan spam dari memenuhi ruang komen anda :)

1. Mula-mula, pergi ke dashboard/all post di blog anda, dan klik Settings:


2. Kemudian, pilih Post and comments:


3. Di Comment Moderation, tandakan pada button Always:

4. Akhir sekali, tekan Save settings. Dah selesai! :)


5 comments:

  1. Mmg nak kena buat mcm ni supaya msg spam tak masuk bertimbun timbun ian zam..nice sharing.

    ReplyDelete
  2. kalau tak buat comment moderation ni rasa macam tak selamat je. Nnt ada pula komen² yg tak beretika kan. Kdg2 terlepas pandang komen² org lain kalau tak buat comment moderaion ni.

    ReplyDelete