e

Tuesday, April 29, 2014

Terpaksa Moderasikan Komen Di Blog

Assalamualaikum & selamat petang semua.

Hari ni, bermula dengan entri Bestnya Ikan Lumek, Zam terpaksa tukarkan aturan blog di bahagian komen dengan memoderasikanya. Kalau dah moderasi ni, sesuatu komen tu akan dibaca terlebih dahulu dan jika lulus, baru dilepaskan di ruangan komen untuk umum.



Tapi tak bermaksud Zam buat macam ni sebab Zam tak suka dengan komen-komen anda. 

Setakat ni, tak pernah pun Zam tak suka komen-komen yang pembaca tinggalkan. Malah Zam hargai dengan adanya komen tu, memang terasa meriah entri Zam. 

Ada 1 sebab utama sebenarnya, Zam terpaksa buat macam ni.

Ramai juga blogger lain yang mengambil langkah ini. Mereka pun, ada alasan tersendiri kenapa berbuat demikian. 

PS: Sampai Zam sendiri pun lupa tadi.. Apahal takda komen di entri Zam- Ikan Lumek.. Padahal sebelum tu dah tukar setting.. Adoyai.. Boleh lak lupa

31 comments:

  1. Assalamualaikum zam, hee takpe. bagus juga main tapis2 komen ni. hehehe sheila sendiri memang buat camni ~~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam sis.. itulah.. sb tak mahukan komen yg tak diundang masuk.. spam ke..

      Delete
  2. Memang bagus moderasikan komen sebab kita boleh baca apa yang orang komen.. Ada komen yang baik dan membangun dan ada juga komen yang mehina blog kita tu yang saya tak suka.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. klu ada yg tak best tu, tak perlu terbitkan.. kita tahu sorg2dh la kan

      Delete
  3. timm mmg wat moderation ni sbb kdang2 ada spam lorhh..huhu...

    ReplyDelete
  4. saya rasa baca dlu komen baru publish lagi ok kot..mudah nak balas jejak..kesian tau komen2 yang sepi begitu sahaja..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. good idea tu.. sng nak jejak balik kan :)

      Delete
  5. ooo macam tu...teruskan berblogging

    ReplyDelete
  6. Akak memang sejak dulu. Kadang2 ada komen dari spam yang terlepas. Kadang2 ada komen yang tidak berkaitan. Kadang2 ada yang ambil kesempatan untuk promot bisnes mereka. Komen2 yang tak beretika, memang akak kurang selera nak layan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. komen yg tak beretika tu yg tak bestt

      Delete
  7. macamana nak buat yer?...boleh tolong tunjukkan?...

    ReplyDelete
  8. yup, bagus kita buat mcm ni sbnrnya.. sbb kita nk pelihara dr komen2 yg negative di blog ;)

    ReplyDelete
  9. langkah berjaga2 org cakap..:)
    husna pon buat komen moderasi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju.. wlpn sblm ni zam selesa tk buat moderasi

      Delete
  10. terpulang pada zam... kak mia ok je

    ReplyDelete
  11. iqha baru tahu boleh buat macam tu..huhhh..perkongsian yang menarik bagi blogger yang amatur macam iqha ni..hehe

    ReplyDelete
  12. patut la mcam pelik je tadi..slalu kalau komen terus appear..tapi terpulang dekat cikgu zam..itu hak sendiri :-) Ayesha ok je

    ReplyDelete
  13. sokong comment moderation, manusia ni ada macam2 jenis, perlu ditapis terlebih dahulu ^^

    ReplyDelete
  14. Sejak Ty kena maki hamun dan dihina dari Cik or Hencek Anon , terus dinasihatkan oleh otai2 untuk tapis. So memang tapis cara tak benarkan golongan Anon berkomen lagi.

    www.yanty.my

    ReplyDelete
  15. Tq bab dapat ilmu walau sambil blogwalking..tqvm harap ada lah blogger2 lain blogwalking kat site sy ye hehehe

    http://arjunakasih77.blogspot.com/

    ReplyDelete
  16. Assalammualaikum... zam,

    takper janji zam buat yg terbaik utk blog zam nie kan...

    mselim3

    ReplyDelete
  17. ok jugak bila buat camni Zam ...
    Sekurang2nyerr bila ada yg komen pasal NEGATIF danmenyakitkan hati kita tak yah nak PUBLISH kan ...Berjaga2 sebelum kena ..

    ReplyDelete