Assalamualaikum dan selamat tengah hari.
Pernah sekali ni waktu puasa, Zam gorengkan ikan sebelah ni santapan berbuka bersama rakan-rakan. Tapi sampai sekarang, Zam belum sempat kongsikan resepinya. Mudah sahaja memasaknya, dan dibawah ni Zam sediakan resepi dengan gambarnya (maaf kualiti gambar kurang memuaskan):
Resepi:
1 ekor ikan sebelah (flounder)
Tepung jagung
Sedikit serbuk lada hitam
Sedikit serbuk kunyit (jika mahu)
Garam secukup rasa
Sebiji lemon untuk penyedap rasa
Cara-cara:
Untuk dapatkan gorengan yang rangup, keringkan dan lap ikan yang telah disiang
terlebih dahulu dengan tisu dapur.
Campurkan tepung jagung, serbuk lada hitam, serbuk kunyit dan garam. Kemudian, sapukan bahan campuran ke seluruh badan ikan.
Panaskan minyak. Masukkan ikan hanya ketika minyak betul-betul panas.
Bila siap, angkat dan toskan ikan. Sedia dihidangkan bersama hirisan lemon untuk perahan.
ps: kawan Zam duk sebut-sebut ikan goreng ni.. agaknya dia nak makan lagi kot.. ada masa nanti boleh Zam masakkan lagi.
wah..boleh cuba nie..:)
ReplyDeleteterliur pulak akak tengok..:)
ReplyDeletefae agak memilih sikit kalo any type of masakan ikan
ReplyDeleteowh cm sedap je!
ReplyDeleteflounder fishhhh!!!~
ReplyDeletesedap ka ikan nih?? :D
pnah tgok org makan.. tapi tak pnah cuba.. seram le.. TT^TT
tak pernah makan ikan ni..jumpe pun tak pernah..nak juga rasa
ReplyDelete