Assalamualaikum dan selamat petang.
3 minggu lepas, lebih kurang, Zam berkesempatan mencuba Nasi Beriani Ketam di Kuching. Itupun setelah menu tersebut disyorkan oleh seorang pekerja di restoran tersebut. Terlebih dahulu Zam tanyakan harganya, dan untuk menu tersebut bersama separuh bahagian ketam nipah, harganya ialah RM10.50.
Setuju dengan harga tersebut, jadi Zam pesan sepinggan walaupun portion ketamnya hanyalah separuh, bukan seekor. Lagipun dah lama tak makan ketam nipah dan teringin nak menikmatinya lagi.
Komen Zam, boleh tahan, memang terasa manis isi ketamnya, lebih lebih lagi dengan isi yang banyak pada bahagian pengepitnya, tapi disebabkan cara masakannya terlalu berempah, rasa ketam itu agak hambar. Makanan laut biasanya dimasak simple je kan, barulah terasa kesedapannya.
Apapun, Zam bagi 3 binta g setengah untuk menu ni. HEHE
First time dengar menu nasi beriani ketam..sedapnya ada ketam tu
ReplyDeletesame lah 1st time tahu.. tpi kalau lauknya guna makanan laut, mmg kebiasaanya mahal kan
Deletekan.. yum2.. rebus dgn serai kan.. adehhhh lapar la pulakk
ReplyDeleteNampak menarik..
ReplyDeleteTapi kadang2 rupa menarik, tapi tidak pada rasanya..