e

Monday, October 13, 2014

Nasi Beriani Ketam

Assalamualaikum dan selamat petang.

3 minggu lepas, lebih kurang, Zam berkesempatan mencuba Nasi Beriani Ketam di Kuching. Itupun setelah menu tersebut disyorkan oleh seorang pekerja di restoran tersebut. Terlebih dahulu Zam tanyakan harganya, dan untuk menu tersebut bersama separuh bahagian ketam nipah, harganya ialah RM10.50. 

Setuju dengan harga tersebut, jadi Zam pesan sepinggan walaupun portion ketamnya hanyalah separuh, bukan seekor. Lagipun dah lama tak makan ketam nipah dan teringin nak menikmatinya lagi.

Komen Zam, boleh tahan, memang terasa manis isi ketamnya, lebih lebih lagi dengan isi yang banyak pada bahagian pengepitnya, tapi disebabkan cara masakannya terlalu berempah, rasa ketam itu agak hambar. Makanan laut biasanya dimasak simple je kan, barulah terasa kesedapannya.

Apapun, Zam bagi 3 binta g setengah untuk menu ni. HEHE

5 comments:

  1. First time dengar menu nasi beriani ketam..sedapnya ada ketam tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. same lah 1st time tahu.. tpi kalau lauknya guna makanan laut, mmg kebiasaanya mahal kan

      Delete
  2. ye la..ketam ni kalau nak sedap goreng biasa je..tak pun rebus..makan dengan sos..kalau banyak sangt perisa di tambah hilang lah rasa ketam tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan.. yum2.. rebus dgn serai kan.. adehhhh lapar la pulakk

      Delete
  3. Nampak menarik..
    Tapi kadang2 rupa menarik, tapi tidak pada rasanya..

    ReplyDelete