Raya ke4 hari tu, Ma buatkan spageti dgn kuah yg istimewa nih. Resepi asalnya diubah sedikit- daging cincang yg biasanya digunakan utk membuat kuah digantikan dengan Sardin PERTIMA, & bahan seperti bunga kantan & daun kesum turut dicampurkan. Rasanya? Superb~ :9
What a great fusion we have here
Kemudian, Abg Ipar & Idi (sepupu) ke belakang rumah, memetik buah jering seperti yg disuruh nenek.
Buah yg gugur ke tanah..
Ayah, Ibu, Makcik & Nenek kemudiannya bersama2 mengupas jering2 yg banyak tu. Hmm nak dibuat apa ya?
Inilah dia~ Jering rebus :) Pernah makan tak? Enak dimakan bersama kelapa kukur & gula melaka yg dicairkan ;9 (mase ni gula melaka dah habis, aku gantikan dgn gula pasir)
This is one of my favourite kampong food, & since I was a kid I'm enjoy eating it.
wah...bestnya.....hhoho
ReplyDelete