e

Friday, December 18, 2009

T.A.P.I.O.C.A


Hari hujan.. erm kalau di kampung, makan ape ye best time camgini

Beberapa hari lepas, sepupu Zam dr Pasir Mas & KB datang. Bila diorang dah berkumpul, ada lah pogram yg dibuat senyap2. Bila Zam g dekat, tengok2 masing2 dok pegang ubi kayu. Kecik2 lak tu. Bila tanya nak dibuat ape, katanye nak bakar. Ya rabbi.. dlm banyak2 makanan kat dapur, ubi jugak yg dicarinya. Mmg dah takde keje le tu

Bila siap dibakar, Zam mintak sikit. Tak tahu lak ubi kayu bila dibakar tu sedap, dgn aromanya.. mmg sedaplah! Sblm ni, ubi kayu rebus tu selalu lah makan. Dengan ikan kering, kelapa kukur & kadang2 dgn gula jek. Tak tahulah budak2 skrg mkn lg tak bende nih.

Jd bila sepupu Zam dtg lg dr Pasir mas lepas tu, Zam ajak bakar ubi lg. Arang dah dibeli. Saje nak makan bende2 mcm ni. Bukan selalu~




Ubi yg tlh dibersihkan..


..dibakar..


..kalau dah betul2 empuk, mmg sedap.. nak2 lg kalau ade ikan kering :9

Ubi kayu, selain diparut untuk buat lepat, Zam baru tahu sejenis makanan ni.. Orang Kelantan panggil, Balik Gelisah (betul ke ejaan nih?).. seakan lempeng, cuma bahannya ialah ubi kayu saja. Org dulu2, lepas berkebun, benda ni lah dimakanya, bersama dengan kelapa kukur @ jeruk jering.. Yg ni, Zam balut dulu dgn daun pisang

No comments:

Post a Comment