Semerbak aroma bawang & kayu manis yang ditumis di dalam periuk memang membangkitkan selera Zam. Dicampur pula dengan rempah ratus selepas itu, kemudian dimasukkan ayam pula, & digaul sehingga sebati~ perghh memang terbaik la.. Macam best je bila main kacau-kacau gulai dalam periuk tu sambil mencium bau yang cukup best.. Bila dah siap, makan pula dengan roti jala.. Wow!
Sejak balik ke kampung ni, main masak-masak & makan-makan je lah kerja Zam. Hobi Zam, membakar.. Terutamanya ikan keli ni.. Lupakan pemanggang ajaib Vantage yang boleh dibeli dengan harga murah di Rantau Panjang, sebab kita ada pemanggang tradisional & teknik yang lebih best & menyeronokkan.. Hehe
Hasilnya.. Keli bakar yang dibalut dengan daun kunyit~
Ini dapur khas yang digunakan untuk membakar ikan, dan bahan api yang digunakan ialah dahan pokok rambutan. Aroma yang dihasilkan? Memang best.. Yang kat bawah ni, masa Zam tengah bakar belut.. Ada sesiapa berani makan belut kat sini??
Jadi inilah sedikit sebanyak yang Zam dapat kongsikan di sini sepanjang berada di Kelantan. Pulang ke sini, memang dapat makan macam-macam yang diidamkan. Macam pesta makan dah.. Dengan laksa & laksam, kuih muih tradisonal & macam-macam lagi.. Terbaik ar..
sodapnya ..
ReplyDeleteperghhh!! sgt2 mnyelerakn! tliur2~ huhuhu *kcuali blut, xmkn
ReplyDeletebelut tu, mmg sstgh org ada mslh sikit nak makan.. hehe
Deletelaksam best...
ReplyDeleteyup, Zam pun suka laksam ;)
Deletekelantan memang syurga makanan
ReplyDeletesalah satu tarikan utama ;)
Deletemasakan kel mmg sedap :))
ReplyDeletekeunikan masing2 ;)
Deletewaa...lapo rasa tgk ayam ngan ikan bakar tue..
ReplyDeletehehehe
Deletemcm sedap jer...
ReplyDeletemeh la try kak. . hehe
Deleteassalamualaikum zamani...meriahnya dgn makanan yer...;)
ReplyDeletewaalaikumussalamkak.. mmg meriah ni ;)
Deletesy & husband pun br balik dr Kelantan...rasa xpuas sgt, rs kjap je...huhuhu...time blik sna mmg pesta makan lah...tp traffic ja giler...
ReplyDelete~Admin :QasehMuslimah-Munirah~
http://qasehmuslimah-munirah.blogspot.com
sekarang mmg jam sb musim cuti.. :)
Deletenampak antik, tapi baru je buat tu.. ;)
ReplyDeletebudu? hehe biasa lah tu, ramai gak yg tak mkn budu ni
ReplyDelete