Assalamualaikum & selamat petang. 2 minggu lepas, sewaktu pulang ke Semenanjung untuk menghadiri Festival Kucing Putrajaya 2013, seorang rakan Zam di Kuching memesan agar dibelikan sebungkus roti berinti krim vanila keluaran sebuah syarikat roti yang tidak asing lagi di Malaysia. Memandangkan di Sarawak tidak dijual roti tersebut, Zam belikan untuknya. Tetapi Zam rasa agak pelik kerana sebelum ini biasanya rakan-rakan Zam sering memesan agar dibelikan dalam jumlah yang banyak, tapi kali ini hanya sebungkus yang dipesan.
Rupanya, rakan Zam tu nak menguji roti tersebut kerana sebelum ini dia pernah membaca dakwaan bahawa roti tersebut pernah disimpan selama setengah tahun tapi apa yang mengejutkan, ia tidak rosak sama sekali! Apakah maknanya? Adakah terlalu banyak bahan kimia dan pengawet yang dimasukkan kedalamnya?
Roti diatas baru sahaja dibuka pada hari ini dari bungkusannya, biarpun tarikh tamat tempohnya ialah pada 19 September 2013 lepas. Sesuatu yang tidak disangka apabila roti tersebut masih kelihatan elok dan berbau harum, dan langsung tiada pertumbuhan kulat di atasnya. Sehingga hari ini 4 Oktober, maknanya roti tersebut telah melepasi +- 15 hari selepas tarikh tamat tempohnya dah masih elok. Maknanya?
Sesuatu yang menarik untuk difikirkan.. Adakah selamat untuk kita memakan sesuatu yang diragui seperti ini?
Erk..baru je makan roti selasa lepas..takut pulak baca ni
ReplyDeletemungkin boleh mula dgn kurangkan dulu mkn bt masa skrg ..
Deletememang bahaya tu kalu banyak bahan awet, kimia...menakutkan, apa lagi sejak kebelakangan ni banyak kes keracunan..
ReplyDeletebahaya bnyak sgt masuk bahan kimia dlm tubuh bdn kita ni.. kna mkn supliment nyah toksik lps ni
Deletepelik jugak ni..mesti bahan awet yang terlalu banyak sampai boleh bertahan dalam tempoh macam tu..
ReplyDeleteitulah yg disyaki..
DeleteU r what u eat..
ReplyDeleteHadoiii jd chemicalwoman la lps ni!
omg.. bahaya tu... haha
Deletepelik jugak.. selalu memang akan berkulat kan.. nampaknya bahan kimia yang digunakan terlalu banyak?
ReplyDeletewlpn dlm bungkusan plastk, klu dh tamat tempoh, mmg akan berkulat.. tp yg ni tidak
Deleteerr...like seriously..?? dah la suka gila mkn roti Gardenia :(
ReplyDeleteitulah yg mnjadi isunya.. kna mula kurangkan kot
Deletesaya pulak pernah beli roti buku, yang saya tinggal selama seminggu ,tapi masih lagi belum berkulat...nampak macam sama je ni...tapi saya terus buang kerana merasakan roti tersebut dah lama walau tak berkulat...cubalah test roti buku pula...
ReplyDeletemungkin sama juga kesannya.. tp yg ini, mmg lebih lama masanya..
DeleteBuat puding roti zam..hehe
ReplyDeletehuk aloh sakit perut la lps tu.. hehe
Deletealamak......tukar ke brand lain laks.......
ReplyDeleteitu antra alternatifnya
Deleteseeloknye ikut je bile expired date nye utk keselamatan..kekadang kite xtau bape byk lee bhn kimia awetan digunakan ;)
ReplyDeletecuba elakkan dlu bt smntara waktu ni
DeletePerghhh, sangat diragui :3 Errr, tkut pulak.. Lagi2, roti gardenia mmg pebret lia :(
ReplyDeletekena kurangkan dulu dik :)
Deletenth2 dah expired hntr blk kt kilang dorang repacking blk pki cop tarikh expired yg bru...mana thu kn...
ReplyDeletetak lah kot.. harapnye.. wlpn zam ade gak terlintas d fkirn mcm tu..
Deletetak pena pulak buat experiment mcm ni. nice one. tp still kena hati2 dlm bab makanan
ReplyDeleteyup.. ni pun rkn yg terfikir nak cuba test sdri
Deletedulu xmcm ni roti grdenia ni. skrg dh lbh kurg cmni la.hehe
ReplyDeletetp klu roti biasa yg bertingkat2 tu xde la smpai 15 hari, 2 3 hari lps expired dh kulat dh
perasan juga kan roti tu.. sb zam dh lama duk kuching, tak jumpa roti ni jd tak perasan
Deletebanyak letak baham kimia le tu. rindu nak makan roti pau homemade.
ReplyDeleterecent post : Semangat Header & Logo Baru
roti pau home made? best tu
Deleteyeke mcm tu?produk melayu tu...
ReplyDeleteitulh.. pihak pengurusan kn ambil tindakan ni
Delete