e

Wednesday, March 12, 2014

Pertama Kali Memasak Paella Dan Gunakan Saffron


Assalamualaikum & selamat tengah hari semua :)

Sebab dah masuk waktu lunch, jadi entri kali ini ada kaitan dengan masakan di rumah Zam. Sejak beberapa hari lepas, Zam teringin nak memasak dengan gunakan saffron, jadi keluarlah Zam mencarinya di bandar Kuching. Kat pasaraya besar memang tak ada, jadi Zam ke India Street yang banyak menjual rempah untuk masakan. Alhamdulillah, jumpa juga.

Jadi, dengan bahan-bahan kat bawah ni bersama saffron, Zam buat satu hidangan yang dah lama Zam nak makan.


Dan inilah hidangan yang Zam sediakan semalam~ Seafood Paella :)


Cara sediakannya, Zam gunakan kuali untuk memasak nasi ni (kaedah yang sama macam tanak nasi dalam periuk dengan air). Cuma bezanya, cecair yang digunakan adalah tumisan minyak zaitun, sayur, sotong, tomato, paprika yang akhirnya dicampurkan dengan air stok ikan bilis dan saffron.


Resepi asal Paella ni datang dari Sepanyol. Memang tak pernah buat sebelum ni, & bahan-bahan serta cara masakannya memang berbeza-beza. Jadi kalau google, memang ada perbezaan ketara paella Zam dengan paella lain :)

26 comments:

  1. hebatlah zam...tengok pun meyelerakan....syabas zam

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah.. boleh lah, kena dgn selera zam.. sis pun boleh buat juga ni :)

      Delete
  2. ok penampakkan imej tu sedap, lepas ni siapa jadi wife zam beruntunglah...he he he...

    ReplyDelete
    Replies
    1. penampakan ye.. hehe.. mm entah2 bakal wife lg pandai memasak.. hehe

      Delete
  3. orang laki mmg suka cuba yg pelik2 kan zam..hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. er.. mungkin sb zam ngidam nk makan kot.. tu nak cuba buat.. hehe

      Delete
  4. ok, akak ngaku sdikit jakun tgk menu nie..hik!hik!...terer zam masak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. erliur sbnrnya lps tgk kat tv hr tu.. tu cuba buat :))

      Delete
  5. saffron tu mahal kan.. betol cakap ayu zan.. menu yang tak terpikir.. pempuan suka masak yang terpaling simple kalau bole :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. zam terliur lepas tgk kat tv.. tu cuba buat :)

      Delete
  6. wah ni sisi lain seorang ZAM..kipidap!

    ReplyDelete
  7. okay dah ada gaya seorang masterchef. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ade gaya eh? hehe.. tp bnyk nk kena belajar lg ni ;)

      Delete
  8. perghhh,,,, cayalah abe... terliur deno tengok, sodap2....... good job abe ^^.

    ReplyDelete
  9. tak pernah lagi cuba resepi nie....terbaik ler Zam....

    ReplyDelete