e

Friday, March 7, 2014

Si Dia Yang Zam Temui Di Mid Valley Ialah..

Assalamualaikum & salam Jumaat semua.. Minggu lepas, Zam hasilkan sebuah entri mengenai kisah pertemuan Zam dengan seseorang yang istimewa di Mid Valley pada Ramadhan 2013. Cuma Zam tak beritahu siapakah dia sebenarnya, & buatkan ramai pembaca yang tertanya-tertanya dia yang Zam maksudkan.

Istimewanya dia pada Zam kerana, dia lah yang menjadi inspirasi kepada Zam untuk bergiat aktif semula dalam bidang yang dah lama Zam tinggalkan- satu bidang yang Zam minat sejak kecil tapi tidak dikembangkan, iaitu bidang masakan. Dan sudah tentu, beliau adalah seorang yang dikenali menerusi bidang yang sama.

Sejak mengenalinya, Zam mula merajinkan diri ke dapur untuk memasak, disamping cuba mempelajari teknik baru dalam masakan (tak terkecuali juga, Zam semakin berminat untuk mencuba makanan-makanan unik yang ada di negara kita). Kelengkapan memasak di dapur pun makin bertambah.

Blog pun mula diisi dengan entri resepi dan makanan selepas itu, selain entri fotografi & personal yang lain.. Secara keseluruhan, kehidupan Zam pun berubah setelah mengenali dia.

Jadi siapakah dia ini? Haa.. Orangnya bertubuh besar, comel, dan beperwatakan ceria selalu. Seorang yang lucu, kelakar & disenangi orang disekelililingnya. Tak hairanlah jika ramai yang mengatakan dia seorang sangat senang didekati. Latar belakangnya juga menarik, dimana ayahnya berbangsa Arab manakala ibunya berbangsa Korea- membuatkan setiap masakannya mempunyai keunikan dari kedua-dua negara itu. Dan orang yang Zam maksudkan itu ialah~

Amina El Shafei dari Masterchef Australia 2012


Haa.. Jadi orang yang Zam maksudkan tu bukanlah artis, tapi selebriti masakan dari Australia.. Masa tu beliau datang kerana ada jemputan khas dari LifeTime Malaysia. Walaupun terpaksa datang dari Kuching untuk berjumpa dengan beliau di KL, Zam rasa berbaloi sangat.. Sebab gembira dapat berjumpa dengan orang yang menjadi sumber inspirasi.. ecewahhhh :p


Dibawah ni video contestant spot semasa dia bertanding dalam Masterchef tu :)


PS: Oklah, nak pergi solat Jumaat dulu.. Selamat membaca Zam ucapkan kepada pengunjung semua :)

PS2: Zam kena berterima kasih kepada blogger Dayang Deno sebab dia lah yang mula-mula yang memperkenalkan Zam dengan Amina ni di Facebook.

PS3: Blogger Cik Lily Putih lagi lah bertuah.. Dapat jumpa Amina 2 kali.. Satu masa shopping bersama Amina, satu lagi masa buka puasa bersamanya.. Untunggg sangat

28 comments:

  1. Selamat bersolat Jumaat...
    Semoga minat Zam terus berkembang dalam bidang masakan...^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. aminnn... terima kasih untuk doa tu mama Amir :))

      Delete
  2. Wah, bestnya zam dpt jumpa dy. Solehah pn da friend dgn Masterchef Malaysia. Untung juga klu berkawan dgn org yg pandai masak ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, lps kenal dia, kehidupan ni berubah :) tak del alh kawan, cuma kenal dia sbgai seorg peminat :)

      Delete
  3. wah ! bestnya...u buat appointment ke dgn dia hehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh tak lah.. hehe kbtulan dia dtg mid valley, tu leh g tengok dia memasak

      Delete
  4. salam jumaat zam...nak dapatkan ilmu masakan mestilah dari orang yang suka memasak..
    harap zam terus mencuba dan mencuba,,nanti boleh masuk masterchef ye zam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam.. begitulah caranya.. thanks utk kata2 semangat ni sis.. terkesan betul di hati ;)

      Delete
  5. alamak tak kenal la... nak belajar masak ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. a ah.. mmg teringin nak belajar memasak lagi ni :)

      Delete
  6. of course seronok dapat jumpe mentor kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah.. si pemberi dorongan & sumber inspirasi, biarpun dia tak sedar :)

      Delete
  7. yess!!yesss!!!..betoi laaa yg akak teka..hik!hik!....

    ReplyDelete
  8. Saya pun pernah minat masakan. adakah saya juga akan bertemu orang yang akan menjadi inspirasi dalam bidang ni juga? Wallahua'lam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mana tahu ada rezeki bro ^^ kita tak tahu kan

      Delete
  9. wahh,, ini si dia yg cikgu zam maksud kan.. ehehe. ingat sapelah =)

    ReplyDelete
  10. Tahniah...harap terus berkongsi masakan di blog ini...kami nak belajar sama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. insya Allah.. zam masih bnyk yg perlu dipelajari ni

      Delete
  11. sama-sama abe... :)

    deno pun minat sangat kat kakAmina ni... Rasa bangga pun ada sebab dia sorang je muslim yg masuk Masterchef Australia :) teringin nak jumpa masa dia ke kl tahun lepas tapi deno sampai malam kat kl, dia petang dah habis dah kat midvalley hari tu.... =.=

    btw abe, deno tengok abe skrg rajin sgt2 masak.. nanti ada masterchef malaysia, abe masuk la... heeee^^ deno pun suka masak tapi tak pandai masak sangat...yg biasa2 boleh kot... hihi, ingat nanti nak buat macaroni cheese bakar pula... ya allah sedapnyaaaa *tetiba* hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. same lah.. sb dia wakil tunggal muslim masa tu.. n dia tunjukkan imej yg baik kpd penonton..

      hehe.. ttg masuk MC tu, abe kena penuhkan ilmu di dada dlu lar.. macaroni bakar? wow.. abe dh lama tringin nk mkn tp tak buat2 lg.. pos ke kuching skit ye.. hehe

      Delete