e

Thursday, April 24, 2014

Nasi Kerabu Yang Tak Sempat Membiru


Assalamualaikum & selamat malam.

Kisah ini sebenarnya dah lama, tapi Zam terjumpa semula gambar ni tadi masa menyelongkar album lama di FB.

Ada satu gerai makanan di Kuching ni dulu, memang terkenal dengan nasi kerabunya. Lengkap dengan segala lauk dan komponen yang perlu ada pada nasi kerabu. Cuma ada sekali tu, kami pergi terlalu awal ketika gerai baru beroperasi, dan nasi birunya masih belum siap. Jadi kami terimalah apa yang ada walaupun nasi tak warna biru.

Ada rasa ke warna biru tu? Jujurnya, memang tak ada, tapi bak kata juri Masterchef~ "Kita makan menggunakan mata", maksudnya, kita akan tertarik untuk makan dengan cara sesuatu hidangan tu dipersembahkan, dan dalam kes ni, samalah macam Zam yang kepingin dan mengidam nak makan cili hijau selalu, macam kat entri INI. Ada beza ke rasa cili hijau dengan cili merah? 

Mungkin soalnya waktu makan, Zam lebih tertarik kat cili hijau sebab ciri merah dah terlalu mainstream.. Hehe

16 comments:

  1. hahaha..sy rasa x perlu pn biru tu. kalau org profesional mmg la nk kecantikan makanan tu. kalau kat kelantan, kedai2 yg menjual nasi krabu x buat pn nasi warna biru tu.. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh ye ke... zam selalu gak mkn nasi kerabu kt banyak tempat bila balik kelantan, tp tak pernah jumpa lg yg putih..

      Delete
  2. Kalau tak biru tak macam nasi kerabu pulak kan..padahal rasa same je kot..hehehe..Nampak tak permainan kat situ..warna memainkan peranan penting dalam masakan dan hidangan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yezza.. setuju dgn kenyataan azhafizah :)

      Delete
  3. photoshop cili tu biar jadi hijau, kikiki

    ReplyDelete
  4. haha.. tetiba baru terfikir, ye x ye jugak, kalau nasi kerabu putih mesti macam x nasi kerabu kn? sebab kat terengganu nasi kerabu mmg biru! hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg mcm tu lah kan.. mesti nak biru gakk

      Delete
  5. kena birukan lagi nasi kerabu tu...mana boleh nasi kerabu tak biru....

    eh ! salam singgah.. (^_^)

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasanya mcm tu lah kan ;)

      haa.. thanks sb singgah ye

      Delete
  6. sekali sekala putih apa salahnya... heheheh

    thanks sudi join segmen nak url #3, senarai blog ada di http://www.mialiana.com/2014/04/senarai-url-blog-3.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. ur welcome sis,, zam masih belum selesai bw ke blog peserta lain lagi ni

      Delete
  7. huhu, bestnya nasik kerabu ni...

    ReplyDelete