e

Wednesday, August 14, 2013

Teringin Nak Buat Pajeon- Green Onion Pancake Ala Korea

Assalamualaikum dan selamat tengahari. Idea untuk membuat Pajeon (lempeng ala Korea dari green onion) ni timbul bila Zam ke kebun herba nenek pagi tadi. Geram tengok daun kucai yang nampak segar tu. Teringat dulu Zam pernah menonton cara membuat Pajeon- Green Onion Pancake ni di Youtube dulu. Walaupun green onion dan kucai (chives) ini adalah dua bahan masakan yang berbeza, tapi Zam nak juga cuba membuat lempeng Pajeon dari kucai walaupun ada yang berpendapat rasa yang dihasilkan adalah berbeza. (lagipun kucai ni memang biasa digunakan dalam membuat cucur, kan? lebih kurang dah tu).

Untuk resepi, boleh menonton video di bawah dari MAANGCHI ini. Zam memang minat dengan masakan/makanan Korea ni, & sejak mengikuti channel MAANGCHI 3 tahun dulu, beliau rajin membalas komen Zam dan pengunjung lain disana. Apapun, jom layan Pajeon ni ;)


20 comments:

  1. Tak pernah dgr, tp mesti sedap :-
    )

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila dicecah kicap pedas tu, lg nampak best!

      Delete
  2. oo...selalu nampak diorang masak ni bila tengok variety show

    ReplyDelete
    Replies
    1. ae? mungkin ini antara menu harian mereka plg popular~ mcm cucur kita

      Delete
  3. dh wat tue pos sni skit ye.. hohoho

    ReplyDelete
    Replies
    1. fakhruru dtg sini ar.. zam buatkan special.. haha

      Delete
  4. baru tahu pasal resepi ni huhu sedap agaknya kan..

    ReplyDelete
  5. pernah tengok! dalam Channel Aeri's Kitchen pon ade. Nampak mcm sdp kn.

    ReplyDelete
  6. hehehe...sally kalau teringin,terus g kedai kat Ampang Point :)

    ReplyDelete
  7. emmm... nampak menarik dan sedap!

    ReplyDelete
    Replies
    1. cecah dgn kicap pedas.. pergh best tgk!

      Delete
  8. kembar saya rajin juga buat pajeon sbb kami ni hantu makanan korea..heheh..baru je cuti raya haritu kembar buatkan pajeon utk saya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sesuai lah sgt tu.. hehe.. oo ade kembar ek? menarik!

      Delete
  9. Replies
    1. haa... mmg jarang diketahui ni ;) leh cuba klu nak bro..

      Delete