Assalamualaikum dan selamat tengahari. Idea untuk membuat Pajeon (lempeng ala Korea dari green onion) ni timbul bila Zam ke kebun herba nenek pagi tadi. Geram tengok daun kucai yang nampak segar tu. Teringat dulu Zam pernah menonton cara membuat Pajeon- Green Onion Pancake ni di Youtube dulu. Walaupun green onion dan kucai (chives) ini adalah dua bahan masakan yang berbeza, tapi Zam nak juga cuba membuat lempeng Pajeon dari kucai walaupun ada yang berpendapat rasa yang dihasilkan adalah berbeza. (lagipun kucai ni memang biasa digunakan dalam membuat cucur, kan? lebih kurang dah tu).
Untuk resepi, boleh menonton video di bawah dari MAANGCHI ini. Zam memang minat dengan masakan/makanan Korea ni, & sejak mengikuti channel MAANGCHI 3 tahun dulu, beliau rajin membalas komen Zam dan pengunjung lain disana. Apapun, jom layan Pajeon ni ;)
Tak pernah dgr, tp mesti sedap :-
ReplyDelete)
Bila dicecah kicap pedas tu, lg nampak best!
Deleteoo...selalu nampak diorang masak ni bila tengok variety show
ReplyDeleteae? mungkin ini antara menu harian mereka plg popular~ mcm cucur kita
Deletedh wat tue pos sni skit ye.. hohoho
ReplyDeletefakhruru dtg sini ar.. zam buatkan special.. haha
Deletebaru tahu pasal resepi ni huhu sedap agaknya kan..
ReplyDeleteboleh lah cuba ;D
Deletepernah tengok! dalam Channel Aeri's Kitchen pon ade. Nampak mcm sdp kn.
ReplyDeleteChannel berapa tu ek??
Deleterajinnya zam masak..:)
ReplyDeletebelum start masak lgi ni ;)
Deletehehehe...sally kalau teringin,terus g kedai kat Ampang Point :)
ReplyDeleteade restoran mknan korea ae?
Deleteemmm... nampak menarik dan sedap!
ReplyDeletececah dgn kicap pedas.. pergh best tgk!
Deletekembar saya rajin juga buat pajeon sbb kami ni hantu makanan korea..heheh..baru je cuti raya haritu kembar buatkan pajeon utk saya
ReplyDeleteSesuai lah sgt tu.. hehe.. oo ade kembar ek? menarik!
DeleteFirst time dengar ni bos!
ReplyDeletehaa... mmg jarang diketahui ni ;) leh cuba klu nak bro..
Delete