Pulang ke Kelantan minggu lepas, sewaktu ke Pasar Siti Khadijah, Zam terjumpa remis yang segar ni. Jadi seperti yang dah Zam rancangkan awal-awal, Zam beli sekilo untuk buat Paella (Zam pernah buat sebelum ni di sini). Kali ini, nak gunakan air rebusan remis tu untuk dibuat Paella Makanan Laut, campuran remis dan sotong.
Sekilo remis tu, ingatkan cukuplah untuk kami makan, tapi rupanya tak cukup sebab bilangan kami agak ramai. Remis yang Zam letakkan di dalam paella tu pun sikit je, yang selebihnya, diasingkan dalam pinggan lain.. Memang habis diratah macam tu sahaja ;)
sedapnya/.....
ReplyDeleteboleh lah ;)
Deletesungguh enak bila dimakan begitu saja.. hehe
ReplyDeleteTak makan ler
ReplyDeleteoo tak makan remis ye
Deletemacam best paella tu
ReplyDeleteboleh cuba cri resepi ;)
DeleteKalau letak banyak2 kan best
ReplyDeleteitulah, tp tak muat kuali.. hehe
Deletehehe sorry
ReplyDeleteSekilo memang sikit dik sebab kulitnya tebal dan berat. Kalau setakat satu family 10 orang, kurang2 kena 3kg, itupun kalau ada seafood lain2 macam ikan, ketam, sotong dan udang
ReplyDeletehohoho.. lain kali kali kena bli bnyk2 ni
DeleteAssalamualaikum zam, tak pernah rasa paella remis. tapi macam terliur je tengok gambarnya. hehehe singgah menabung ford sini~~~
ReplyDeletewaalaikumussalam.. haa kna tgu zam masak special utk kak..hehe
Deletethanks kak :)